Jandarmeria Română, 174 de ani: Evenimentele aniversare au fost deschise cu o conferință științifică

Evenimentele prilejuite de aniversarea a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române au început marți la Biblioteca Academiei Române printr-o conferință științifică dedicată istoriei și perspectivelor viitoare ale instituției.

Ziua Jandarmeriei Române este serbată anual pe 3 aprilie, amintind data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare a instituției.

Intitulată „Jandarmeria Română – tradiții și perspective”, conferința a reliefat anumite momente cheie din istoria Jandarmeriei Române, precum activitatea și rolul instituției în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul conferinței a luat cuvântul și Mihai Alexandru Ghyka, descendent al domnitorului Grigorie Alexandru Ghica, fondatorul Jandarmeriei Române.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul care a subliniat buna colaborare dintre Patriarhia Română și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) în organizarea campaniilor de donare de sânge, precum și în gestionarea pelerinajelor.

„Aș vrea să amintesc că în proiectul Bisericii «Donează sânge, salvează o viață!», partenerul cel mai consistent îl reprezintă Jandarmeria Română, care prin angajații, prin studenții din instituțiile de învățământ specific s-au oferit să doneze sânge, despre care se știe câtă mare nevoie există în spitalele din țara noastră și cât de prețios este atunci când, mai ales, un accident neprevăzut, un accident colectiv presupune consumul unor mari cantități”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a amintit de pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și a remarcat atitudinea jandarmilor din județul Prahova.

„La două din aceste pelerinaje am participat și eu și îmi amintesc cu multă emoție bucuria și devotamentul cu care s-au implicat jandarmii din județul Prahova și evenimentul emoționant petrecut a fost când racla a poposit pentru câteva zeci de minute la Sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi – Prahova, unde s-a desfășurat o ceremonie într-o atmosferă de emoție și de bucurie spirituală extraordinară”, a apreciat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Identitatea istorică a Jandarmeriei Române

Academia Română a fost reprezentată de ing. Nicolae Noica, Directorul Bibliotecii Academiei Române, care a vorbit despre identitatea istorică a Jandarmeriei Române, „un model de etică, perseverență, dedicație, dar și loialitate pentru valorile naționale, care poate deveni un exemplu de bună practică în educație”.

Ing. Nicolae Noica, Directorul Bibliotecii Academiei Române. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Adaptare în timp

De asemenea, a luat cuvântul și Alin Mastan, inspectorul general al Jandarmeriei Române, care vorbit despre necesitatea permanentă de adaptare în societate a instituției.

„Trecerea timpului înseamnă și schimbare și nimeni și nimic nu îi se poate împotrivi. Aici intervine capacitatea fiecărei instituții și a oamenilor ei de a se adapta în fața provocărilor. O instituție care are în responsabilitate siguranța oamenilor nu poate exista și funcționa într-o capsulă atemporală, sigilată, într-un timp apus, fără a se adapta la dinamica extraordinară a timpurilor prezente”.

La finalul sesiunii de comunicări științifice au fost oferite mai multe distincții celor implicați în desfășurarea evenimentului și invitaților oficiali, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul primind, la rândul său, o efigie aniversară.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Aniversarea va continua miercuri, cu o ședință omagială la sediul Jandarmeriei Române. De asemenea, vor fi depuneri de coroane de flori la bustul domnitorului Grigore Alexandru Ghica din Cazarma Băneasa și la Monumentul Eroilor Jandarmi.

Galeria foto: PS Varlaam Ploieșteanul a participat la Conferința „Jandarmeria Română – tradiții și perspective” | FOTO

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente