Itinerariul european al Seminarului Teologic Ortodox din Buzău

În perioada 24-28 martie 2014, a avut loc reuniunea europeană de lucru, în cadrul proiectului multilateral Comenius intitulat „Living Together – Helping Each Other” („Trăind împreună, să ne ajutăm unul pe celălalt”), la care Seminarul Teologic Ortodox din Buzău este partener. Această activitate s-a desfășurat la Spojená škola din Svidnik, Slovacia, și a avut ca temă prezentarea unor lucrări literare în limba engleză – poezii și eseuri – realizate de elevii participanți, pe tema voluntariatului și a impactului unui astfel de proiect în viața unui tânăr european.

La această întâlnire au fost invitați câte doi profesori și o echipă de elevi participanți din fiecare țară, Seminarul Teologic Ortodox din Buzău delegând pe Părintele profesor Cristian Marius Dima, titularul catedrei de Limbi moderne și coordonatorul român al proiectului, pe Doamna Daniela Anghel, profesor de Tehnologia Informației și Comunicării, precum și următorii elevi seminariști: Cosmin Gheorghe, Alexandru Adam, Emilian Apostolescu, Nicolae Nistor și Dragoș Păle.

„Aceștia au luat parte la programul propus de gazde și au retrăit bucuria de a fi împreună cu colegi și – deja – prieteni din toată Europa, împărtășind, spre folos comun, sentimentele și visele pe care și le-au împlinit în proiect, întrebările și răspunsurile asupra lumii și asupra propriei persoane și nu în ultimul rând, surpriza de a întâlni o comunitatea ortodoxă slovacă, caracterizată de ospitalitate, hărnicie și grija pentru moștenirea spirituală încredințată”, a precizat părintele profesor Cristian Marius Dima.

Au fost organizate ateliere de scriere și de creație artistică, cu tema sfintelor sărbători care se apropie, iar la sfârșitul programului, au fost efectuate vizite culturale în regiune, continuând periplul european al demersului școlar pentru promovarea voluntariatului.

Competiția „Made for Europe”

Tot în această perioadă, echipa de proiecte europene a Seminarului buzoian a participat la competiția „Made for Europe”, faza județeană, unde a obținut premiul I, calificându-se la faza națională, care se va desfășura săptămâna viitoare. Ministerul Educației Naționale a lansat cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național „Made for Europe”, în vederea valorizării și promovării experiențelor pozitive acumulate de unitățile de învățământ preuniversitar în derularea proiectelor finanțate prin programele comunitare din domeniul educației și formării profesionale. Etapa națională se va desfășura la Brașov, în perioada 9-12 aprilie 2014.

Competiția națională Școală Europeană

„În fine, ultima, dar nu și cea din urmă știre despre evoluția europeană a celei mai vechi școli medii din Buzău este înscrierea în competiția națională Școală Europeană, sub egida aceluiași Minister al Educației Naționale, ediția 2014. Seminarul nostru este singura școală buzoiană care participă în acest an la notoria competiție a calității, sperând să se alăture pleiadei de școli buzoiene deja premiate, care au înregistrat succese europene notabile în activitățile școlare formale și non-formale desfășurate, prin proiecte de mobilitate și cooperare europeană”, a mai precizat părintele profesor Cristian Marius Dima.

Aflată la cea de a XI-a ediție, Competiția „Școală Europeană” este o inițiativă a Ministerului Educației Naționale care se bucură de recunoaștere din partea instituțiilor europene. La cele zece ediții ale competiției (2004-2013) au participat 1445 unități de învățământ. Dintre acestea, 311 au primit certificatul și trofeul „Școala Europeană”.

Competiția se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Comentarii Facebook


Știri recente