„Omul care nu crede în Dumnezeu și nici în binele pe care îl poate descoperi în aproapele lui este un om trist, un om singur, care se depărtează și de marele adevăr care este Dumnezeu, și de marele adevăr care este aproapele său”, a spus Mitropolitul Teofan duminică.
„Este bine să purtăm cu noi pavăza credinței, că nimic nu este mai folositor în viață decât să crezi în Dumnezeu și să crezi și în aproapele de lângă tine”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
Rugăciunea, adică gândul la Dumnezeu, cuvântul lui Dumnezeu, ar trebui, după cum mărturisește un Părinte al Bisericii, să fie mai des în viața noastră «decât bătăile inimii sau răsuflarea gurii noastre». Gândul la Dumnezeu, gândul la rugăciune este o armă extrem de eficientă, care îl poate ajuta pe om să viețuiască și frumos în această lume, să dobândească și mântuirea de după moarte.”
„Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere pentru a sesiza cât de gârbov ne este sufletul, cât de mare nevoie avem de Dumnezeu să ne ridicăm prin puterea Lui și cât de necesare sunt în viața noastră armele lui Dumnezeu pe care El, în Biserica Sa, prin Sfintele Taine și alte rânduieli ale Bisericii, le-a pus la dispoziția noastră pentru a ne lupta cu ele în vederea unei vieți cât mai așezate aici, și pentru mântuirea sufletului dincolo.”
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a slujit la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Budești, comuna Mogoșești, județul Iași, prilej cu care a binecuvântat noul așezământ social al comunității.
Alături de părintele mitropolit au mai slujit Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Mihail Roșu, protopop de Iași III, clerici din împrejurimi și din zona municipiului Piatra-Neamț, și părintele Mihail Afloarea, parohul comunității și directorul Colegiului „Sfântul Nicolae”.
Comunitatea Colegiului „Sf. Nicolae”, o familie
La eveniment au participat membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, care au oferit răspunsurile liturgice.
Pentru activitatea de la parohie și cea desfășurată la Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, părintele paroh Mihail Afloarea a primit rangul de iconom stavrofor. Părintele Mitropolit Teofan a distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru mireni familia dr. Cătălin și Mihaela Huțănașu și pe epitropului Emil Mihalache.
„Atunci când ai o echipă extrem de puternică, o comunitate care se comportă precum frații, atunci lucrurile pot ajunge la bunul sfârșit pe care Dumnezeu îl rânduiește. Cred cu prisosință că aceasta s-a întâmplat aici, pentru că darul pe care îl aducem înaintea lui Dumnezeu în această zi nu este doar zidul acesta construit, așezământul social, ci zidul format din sufletele care s-au închegat aici ca o familie, fiindcă într-o familie este important nu doar să privești unul la altul, ci și amândoi spre aceeași direcție, și cred că această comunitate a reușit să privească spre același obiectiv, spre același țel, dorind să aducă un prinos de mulțumire lui Dumnezeu”, a spus la final părintele Mihail Afloarea.
Noua casa socială a Parohiei Budești are o terasă, două grupuri sanitare și bucătărie. Pentru înfrumusețarea așezământului s-au achiziționat șapte icoane de dimensiuni mari, precum și o icoană mozaic cu Acoperământul Maicii Domnului, amplasată la intrarea în casă.
Au fost realizate lucrări de înfrumusețare și la biserica din comunitate: obiectele de cult și cele de mobilier și decor au fost înnoite, iar curtea parohiei a fost reamenajată și împrejmuită.
Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews