IPS Pimen: „Pentru a putea lua crucea și a-I urma Mântuitorului Hristos trebuie să ne lepădăm de sine”

Slujbă arhierească la Biserica Sfântul Spiridon

Duminica trecută, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cămârzani, informează site-ul doxologia.ro. La final, arhiereul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântului vrednicului de pomenire Episcop Gherasim Putneanul.

Mănăstirea Cămârzani s-a bucurat duminica trecută, 19 septembrie 2016, de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, care a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi. Alături de credincioşii din comună, veniţi în număr mare să participe la slujba arhierească, au fost prezenţi şi închinători din alte județe ale țării, pentru care Mănăstirea Cămârzani e loc de suflet. Slujba a fost oficiată în biserica mare a aşezamantului monahal,  răspunsurile la strană fiind date de obștea de măicuțe a mănăstirii.

Pentru a putea lua crucea și a-I urma Mântuitorului Hristos trebuie să ne lepădăm de sine. Acest «sine» înseamnă egoism, adică să trăim numai pentru noi, să ne ocupăm numai de noi, de binele nostru personal. Uităm adesea de binele care zidește sufletul, ocupându-ne exclusiv de lucrurile, faptele, gândurile și cuvintele păcătoase, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

La final, soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Preasfințitului Gherasim Putneanul, ctitorul mănăstirii.

Mănăstirea Cămârzani este situată în comuna Vadu Moldovei, la 7 km de Fălticeni. Își are inceputul în 1863, într-o biserică de mir care-l avea ca ocrotitor pe Sfântul M. Mucenic Gheorghe; bisericuţa a fost construită în incinta conacului propriu de către boierul Emanoil Morţun. Și astăzi, biserica veche, restaurată şi renovată, are ca hram aceeaşi sărbătoare, închinată Sfântului M. Mucenic Gheorghe. În anul 1992, ca urmare a strădaniilor Preasfințitului Gherasim Putneanul, fosta bisericuţă, devenită ulterior schit, devine mănăstire de maici. În anul 2000, se începe construcţia bisericii noi, din cărămidă,  în stil tradiţional moldovenesc și care va primi drept zi de prăznuire sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului. Ca realizare şi arhitectură, aşezământul monahal este impresionant, cuprinzând biserica mare, clopotniţa, lumânărarul, două paraclise, stăreţia, corpul de chilii, casa pentru pelerini, muzeul şi  o serie de ateliere în care monahiile îmbină rugăciunea cu munca.

Comentarii Facebook


Știri recente