Ioan-Aurel Pop, despre Răzvan Theodorescu: L-am cunoscut ca om, m-am considerat un fel de învățăcel

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre acad. Răzvan Theodorescu, marți, într-un eveniment comemorativ organizat la un an de la plecarea sa la cele veșnice.

I. A. Pop a renunțat la discursul pregătit și a vorbit liber despre cât de impresionat a fost de personalitatea celui omagiat.

„M-am considerat un fel de învăţăcel, mai la bătrâneţe aşa, al domnului academician şi îmi vine greu să vorbesc la trecut despre un om care era prezent zi de zi în viaţa noastră, care ne ordona şi ne orienta lucrurile şi care avea o înţelepciune în sine rar întâlnită. Fireşte că, om fiind, a fost cu lumini şi umbre, ca toţi dintre noi. Nu puţini l-au criticat de a lungul vieţii, dar faptele bune au copleşit întotdeauna motivele de critică”.

„Răzvan Theodorescu, mai ales începând cu ultimul sfert al secolului trecut, a fost o emblemă a şcolii contemporane, în primul rând de istorie – pentru că îi plăcea să spună că e absolvent de istorie şi apoi de istoria artei”.

Acad. Ioan-Aurel Pop a enumerat mai multe lucruri care l-au impresionat la Răzvan Theodorescu, dar a accentuat „căldura umană deosebită” pe care o emana.

„Eu nu l-am cunoscut ca om politic – sunt aici oameni care l-au cunoscut ca ministru, alţii care l-au cunoscut ca director al Televiziunii Române, alţii ca vicepreşedinte, de pildă, al Fundaţiei Titulescu. Eu l-am cunoscut ca om (…) și mi-a transmis această căldură umană deosebită pe care eu am socotit-o ca o comoară de preţ şi care mi-a dat putere şi în momente mai grele ale vieţii mele să merg mai departe. Pentru aceasta îi mulţumesc aici şi îl consider trecut în Panteonul nostru naţional”.

De la stânga la dreapta: Acad. Eugen Simion, acad. I. A. Pop, Patriarhul Daniel, acad. Victor Spinei, acad. Răzvan Theodorescu. Palatul Patriarhiei, 23.01.2020. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul României, a transmis, de asemenea, un mesaj omagial în cadrul evenimentului, prin Pr. Florin Șerbănescu, Consilier patriarhal onorific.

În mesaj, Patriarhul Daniel a subliniat faptul că Răzvan Theodorescu a fost un cunoscător al artei bisericeşti medievale din România și a spus că academicianul „dăinuie şi va dăinui permanent în conştiinţa şi gândurile noastre de recunoştinţă pentru vasta şi deosebit de valoroasa operă pe care el a lăsat-o moştenire culturii româneşti şi europene”. Vezi textul integral.

Pr. Florin Șerbănescu la Academia Română, 20.02.2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Răzvan Theodorescu a fost evocat în continuare în discursurile acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, prof. dr. Georgeta Filitti şi prof. dr. Georgeta Stoica, membre de onoare al Academiei Române, Ionuţ Vulpescu, deputat, fost ministru al Culturii, prof. univ. dr. Ioan Opriş.

Accesează Galeria foto pentru mai multe imagini de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente