Consfătuirea națională a inspectorilor școlari pentru disciplina Religie a fost găzduită, în perioada 14-17 septembrie 2023, de Arhiepiscopia Aradului.
Întâlnirea a debutat joi seara, 14 septembrie, la Colegiul Economic din Arad, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În deschidere, Corurile Seminarului Teologic Ortodox din Arad au interpretat cântări religioase și cântece patriotice.
Pe agenda de lucru s-au aflat următoarele teme:
- diagnoza procesului educațional pentru anul școlar 2022-2023, diseminarea activităților de bună practică și identificarea priorităților pentru anul școlar 2023-2024;
- aplicarea curriculumului național: planuri-cadru, programele și manualele școlare în vigoare;
- proiectarea curriculară conform structurii anului școlar 2023-2024;
- formarea continuă a profesorilor de religie;
- prezentarea Reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a XI-a în anul școlar 2023-2024;
- elaborarea și implementarea de programe/proiecte/activități de abilitare curriculară pe discipline/niveluri de studiu, cu accent pe: proiectare curriculară, evaluarea la clasă, evaluarea la examenele naționale și în cadrul competițiilor școlare;
- prezentarea cadrului normativ care reglementează organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat, a evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a și a admiterii în învățământul liceal și profesional, în anul școlar 2023-2024;
- competențele digitale ale profesionistului din educație și metodologia de evaluare în mediul on-line a elevilor;
- desfășurarea și rezultatele concursurilor de specialitate în anul 2022-2023;
- propuneri privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare naționale și regionale în anul școlar 2023-2024.
În prezidiu s-au aflat pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, prof. Marius-Sorin Göndör, Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, pr. conf. univ. dr. Vasile Pop de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și pr. lect. dr. Filip Albu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Au mai participat Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Părintele George Jambore, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, Romeo Moşoiu, consilier al Ministrului Educaţiei; prof. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector general pentru disciplina Religie, prof. Veronica Sirca, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. Monica Băltărețu, Directorul Colegiului Economic din Arad, coordonatorii disciplinei din întreaga țară, reprezentanți ai cultelor religioase, experți în pedagogie și în psihologie școlară.
Ziua s-a încheiat cu vizita la Mănăstirea Hodoș-Bodorg, cea mai veche vatră din țara noastră cu viață monahală neîntreruptă (din anul 1177). Părintele Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și membru al obștii mănăstirii, a făcut o prezentare a ansamblului monahal, după care participanții au fost oaspeții Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, la o agapă în trapeza mănăstirii.
Foto credit: Arhiepiscopia Aradului
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews