Înmormântarea Părintelui Profesor Vasile Irina

La Biserica „Sf. Arhidiacon Ștefan“ din Iași a fost oficiată, lunea aceasta, slujba înmormântării pentru Pr.Vasile Irina, profesor pentru multe generații de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț și fost protopop de Negrești, județul Vaslui. Părintele a fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași.

Părintele Vasile Irina s-a născut pe 16 august 1923 în satul Sfieşti din comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ. Din 1937 a studiat la Seminarul Teologic Ortodox din Roman. După ce este mobilizat în Armata Română, în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, între anii 1945 şi 1948 studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cernăuţi, strămutată la Suceva, iar apoi obține licența în teologie la București.

Începând cu 1 iunie 1957 a fost numit spiritual şi mai apoi profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, de Mitropolitul Justin Moisescu al Moldovei. A predat aici mai multe discipline şi a fost diriginte pentru cinci promoții de elevi. De asemenea, Pr. Vasile Irina a urmat și Facultatea de Litere din Iaşi.

„Peste 1000 de preoţi au fost formaţi de părintele profesor Vasile Irina. De asemenea, acestora se adaugă mai mulţi arhierei, 7 sau 8 la număr, dar şi monahi şi monahii din aproape toate mănăstirile Moldovei. Părintele profesor Vasile Irina era, încă din timpul vieţii, o legendă printre profesorii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Era un profesor de şcoală veche, temut de elevi, mai ales în perioada tinereţii când cerea foarte mult atenţie faţă de literatură, atunci când cerea elevilor săi să petreacă mult timp în biblioteca acestei instituţii de teologie, singura şcoală de teologie a Mitropoliei de atunci a Moldovei şi Sucevei care avea în componenţă Arhiepiscopia Iaşilor şi Episcopia Romanului şi Huşilor”, după cum a precizat PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, potrivit TRINITAS TV.

Pr. Profesor Vasile Irina a trecut din această viață la vârsta de 91 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente