Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și-a deschis în data de 17 septembrie porțile pentru noul an școlar 2012-2013.

Anul acesta, festivitatea de deschidere a fost una specială, desfășurându-se în cele două locații ale școlii, potrivit Pr. prof. Alin Sonea.

Astfel, de la ora 9, a avut loc festivitatea de deschidere pentru ciclul primar și gimnazial, în locația de pe strada Aluminei, nr. 88, iar de la ora 10:30, a avut loc festivitatea pentru ciclul liceal, în locația de pe strada Republicii, nr. 48.

Pentru ciclul liceal și mai cu seama pentru cel cu profil teologic, festivitatea a fost una deosebită, deoarece elevii teologi s-au întors în locația vechii Academii Teologice din Oradea, care a fost închisă, iar clădirea confiscată de regimul comunist, în urmă cu 61 de ani.

Festivitatea de deschidere a debutat prin săvârșirea slujbei de Te-Deum pentru începutul anului școlar, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana”, al Liceului, paraclis refăcut pe locul vechiului paraclis al Academiei Teologice.

Ceremonia a continuat în curtea liceului, unde s-a intonat imnul național, după care Părintele Director Radu Rus a deschis șirul cuvântărilor și al discursurilor, evidențiind, pentru elevi, „importanța studiului și a învățăturii, a cunoașterii tainelor lumii acesteia, a adevărului și a înțelepciunii, ca prin deschidere și receptivitate să vă însușiți cât mai mult din ceea ce învățați în școală, ca să creșteți frumoși și înțelepți, ca să pășiți din treaptă în treaptă, spre succes în viață”.

Din partea Inspectoratului Școlar Judetean Bihor, domnul prof. Nicolae Avram inspector școlar general adjunct, a transmis mesajul și urările de bine, profesorilor și elevilor în noul an școlar.

Din partea Municipalității, domnul Vice-Primar Ovidiu Mureșan, în calitate de absolvent al Liceului Industrial Nr. 2, care odinioară a funcționat în clădirea de azi a Liceului Ortodox, a ținut să-și arate toată disponibilitatea în ceea ce privește îmbunătățirea bazei materiale a școlii.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cuvântul rostit, a marcat acest moment cu încărcătură istorică pentru Episcopia Oradiei, subliniind strădaniile primului Episcop al reînființatei Eparhii a Oradiei, Roman Ciorogariu, de a înființa o școală teologică în Oradea Mare. Preasfinția Sa a subliniat că tot ceea ce se face cu binecuvântare dăinuie și a adresat un cuvânt de prețuire pentru toți cei care slujesc școala, iar elevilor le-a adresat îndemnul „de a-și cultiva darurile pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia, pentru a avea mult folos în viață din aceasta. Tinerețea este anotimpul marilor experiențe spirituale. Nu le întoarceți spatele, pentru că veți avea mult folos sufletesc din aceste experiențe, mai ales dacă le trăiți la această vârstă a tinereții”.

Alături de Chiriarhul locului și de conducerea școlii, la eveniment au participat: Pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru Religie, Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman”, din Oradea, membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Pr. Dorel Rusu, Protopopul Oradiei, Preacuvioasele Maici Starețe de la Mănăstirile Sfânta Cruce și Buna-Vestire, din Oradea, Preacucernicii Părinți Capelani ai Instituțiilor de Stat din Oradea, precum și multi alți invitați.

După festivitatea de deschidere, Preasfințitul Părinte Sofronie a vizitat sălile de clasă și a stat de vorbă cu profesorii, elevii și părinții, binecuvântându-i și urându-le succes în noul an școlar.

Pentru al treilea an consecutiv, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” se bucură de extinderea nivelurilor de școlarizare de la ciclul primar și gimnazial, la cel superior, liceal, având și alte specializări, pe lângă profilul vocațional, teologic.

Amintim că Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu’ din Oradea, a luat ființă la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în toamna anului 2007 prin desprinderea a două clase de profil teologic din cadrul Liceului Pedagogic din Oradea, sub conducerea Preacucernicului Părinte Director Radu Rus.

În același an Preasfințitul Sofronie a făcut demersurile necesare pentru retrocedarea clădirii vechii Academii Teologice din Oradea, confiscată de regimul comunist, demersuri care în acest an au fost încununate prin începerea cursurilor anului școlar pentru elevii teologi, în locația cuvenită.

Menționăm că din acest an școlar Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea a devenit structură a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.

În prezent, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu’ din Oradea are 900 de elevi, grupați în 41 de clase, iar echipa managerială este formată din: Pr. prof. Radu Valer Rus – director, prof. Dorina Săcăcian – director adjunct și prof. Adriana Oprea- director adjunct.

Comentarii Facebook


Știri recente