Început de an școlar la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Ca în fiecare an, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a dechis, luni, 16 septembrie 2013, porțile pentru un nou an școlar.

Dacă Duminică, 15 septembrie, începutul anului școlar a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a slujbei de Te-Deum la începutul anului școlar, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana” din clădirea de pe strada Republicii, nr. 48, unde funcționează clasele de liceu, luni, 16 septembrie, festivitatea oficială de deschidere a anului școlar a avut loc pe strada Aluminei, nr. 88, unde funcționează clasele primare și de gimnaziu ale acestei școli ortodoxe din Oradea, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

În prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea a debutat prin săvârșirea slujbei de Te-Deum la început de an școlar, după care, Preacucernicul Părinte Profesor Radu Rus, directorul liceului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat elevilor, părinților și profesorilor, cu ocazia deschiderii anului școlar 2013-2014, mesaj ce se constituie într-un adevărat program de acțiune, care reclamă „o intensificare a conlucrării tuturor factorilor implicați în educație: statul, societatea civilă, părinții, elevii și dascălii, centrele eparhiale și parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane și pentru a promova principii educaționale sănătoase, astfel încât educația să devină o prioritate națională constantă, o bază solidă a evoluției noastre spre un viitor mai bun.”

Preacucernicul Părinte Profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie, a transmis un mesaj din partea Inspectoratului Școlar al județului Bihor, evidențiind faptul că „învățământul bihorean reprezintă cu cinste învățământul românesc, iar Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea se înscrie în traiectoria responsabilității actului pedagogic, ceea ce a determinat performanțe deosebite la competițiile școlare locale, județene și naționale, completate de activități extracurriculare și parteneriate cu numeroase instituții.”

Au urmat alocuțiuni ale reprezentaților Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Județean Bihor și Poliției de Proximitate, care au asigurat conducerea liceului de toată colaborarea și sprijinul în vederea bunei desfășurări a activității școlii pe tot parcursul anului școlar.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit, apoi, un cuvânt de binecuvântare, exprimându-și recunoștința față de corpul profesoral și față de părinții care au ales ca ai lor copii să studieze într-o școală a Bisericii.

Preasfinția Sa a ținut să amintească faptul că procesul educațional trebuie completat cu o formare duhovnicească adecvată. Având în vedere proximitatea anului 2014, care este declarat „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, Preasfinția Sa a recomandat intesificarea programelor catehetice în vederea pregătirii elevilor pentru primirea adecvată și cât mai deasă a Sfintelor Taine, precum și asumarea modelului mărturisirii Sfinților Martiri Brâncoveni în viața noastră. În continuare, s-a adresat elevilor subliniind faptul că: „Timpul pe care îl petreceți jucându-vă, trebuie să îl câștigați pentru cunoaștere, pentru a crește sufletește. Să nu uitați, dragi copii, că școala vă învață generozitatea și vă ajută să vă luptați cu egoismul. Căutați să fiți deschiși spre colegii voștri, spre dascălii voștri, spre lumina cărților. Petreceți cât mai mult timp în lumea cunoașterii și veți avea rezultate extraordinare, de care vă veți bucura. Vă binecuvântăm din toată inima și cu toată căldura, asigurându-vă de întregul nostru sprijin.”

După încheierea festivității, Chiriarhul Oradiei a vizitat sălile de clasă și a stat de vorbă cu profesorii, cu elevii și cu părinții acestora, binecuvântându-i și urându-le mult succes și putere de muncă în nou an școlar.

Comentarii Facebook


Știri recente