Încă o biserică de lemn a fost salvată de Ambulanţa pentru Monumente

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente au pus în siguranță încă o biserică de lemn ortodoxă aflată în pericol de ruinare, cea din cimitirul satului arădean Troaș, comuna Săvârșin.

Lucrările au început în data de 20 iunie și s-au încheiat pe 6 iulie.

Biserica din lemn de stejar de la Troaş a fost construită în a doua jumătate a secolului 18 și figurează pe Lista Monumentelor Istorice.

Înaintea intervenției, biserica era acoperită cu șindrilă de 60 cm, cu terminație dreaptă, dispusă la un pas de 40 cm. Șindrila era bătută cu suprapunere laterală, rezultând 2 straturi, o tehnică atipică zonei noastre. În cadrul intervenției de punere în siguranță a bisericii, am înlocuit șindrila veche cu una nouă, tot din rășinoase, de 40 cm, horjită, dispusă la un pas de 18 cm, suprapusă în 2 straturi pentru a opri infiltrațiile care puneau în pericol biserica”.

„Spre finalul intervenției am înlocuit și învelitoarea foișorului de la intrarea în cimitir”, a transmis Ambulanța pentru Monumente potrivit Arhiepiscopiei Aradului.

„Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit și s-au alăturat în punerea în siguranță a bisericii din Troaș. Primăria Comunei Săvârșin prin domnul primar Vodicean Ioan ne-a asigurat mesele zilnice în spațiul căminului cultural din Troaș și ni s-a alăturat pe șantier la bătut șindrilă”, au mai transmis voluntarii.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect sprijinit de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și inițiat de Asociația Monumentum.

Echipa de la Troaș a fost coordonată de arh. Vaida Eugen, Onica Andrei, Slaveta Cristina, arh. Tămășan Maria și a avut implicarea meșterilor Bălin Mihai și Maria, Florin Moldovan, Mitru Bud și voluntarilor Averescu Ioana Natalia, Băraru Cristian, Beudean Ciprian Oliver, Cimpoeru Aida-Georgiana, Cuceu Giulia, Cuceu Mihai, Fancsali Andras, Lupulescu Ioana-Cristina, Gavril Claudiu, Haiduc Ioana-Alexandra, Pașcalău Maria-Florina, Regep Horațiu-Dan, Rotaru Aurelia Doruța Mihaela, Șarlea Diana, Țuțuian Alexandra, Vasile Alma, Vlad Mihaela.

Cei care doresc să se implice pot susține activitatea Ambulanței pentru Monumente Arad și prin donații în contul:

Asociația Culturală Vernacular
IBAN: RO33 BTRL RONC RT05 1593 7601
Cod Swift: BTRLRO22
Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad

Sursă foto: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente