Înaltpreasfințitul Părinte Nifon împlinește 80 de ani

Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, împlinește vineri 80 de ani. Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

S-a născut în 5 ianuarie 1944, la Crețești-Vidra, jud. Giurgiu, din părinții Anghel și Maria Mihăiță, primind la botez numele de Nicolae.

Între 1959 și 1968, a urmat Seminarul Teologic și Institutul Teologic de Grad Universitar (actuala Facultate de Teologie Ortodoxă) din București. Până în 1971, a urmat cursurile de doctorat ale aceluiași Institut, la disciplina Vechiul Testament și Limba Ebraică.

Viitorul ierarh și-a completat studiile cu un curs postuniversitar la King’s College din Londra și la Universitatea din Oxford (1971-1974).

În 1974, și-a prezentat disertația cu tema: „O nouă evaluare a canonului Vechiului Testament”, la Universitatea din Londra, obținând titlul de Master of Theology.

A mai făcut studii postuniversitare în Arheologie biblică la Colegiul Anglican din Ierusalim, Israel (1972), și la Universitatea din Geneva, Elveția (1977-1978).

Teza de doctorat a Înaltpreasfinției Sale s-a intitulat „Cartea lui Miheia: teologie și exegeză”, redactată sub îndrumarea Pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, la Universitatea din Oradea.

În perioada studiilor 1975-1980, a fost cântăreț bisericesc la Parohia ortodoxă românească din Londra, pedagog și profesor la Seminarul Teologic din București, documentarist principal, șef de serviciu, apoi secretar al Sectorului Relații Externe Bisericești al Administrației Patriarhale.

Închinoviat la Mănăstirea Cernica, a fost tuns în monahism în 8 mai 1980, primind numele de Nifon, iar câteva zile mai târziu a fost hirotonit ierodiacon. În 15 mai 1980 a fost hirotonit ieromonah.

În 16 iulie 1980, când era îmbisericit la Mănăstirea Antim din București, a fost hirotesit arhimandrit.

În anii 1980 a făcut misiune în Canada, apoi a fost numit consilier patriarhal la Sectorul Relații Externe Bisericești, i s-a încredințat conducerea Mănăstirii Antim din București și a fost ales episcop vicar patriarhal.

În urma înființării Episcopiei Sloboziei și Călărașilor (1993), a fost ales și instalat episcop al acesteia la începutul anului 1994.

În decembrie 1999 a fost ales și întronizat Arhiepiscop al Târgoviștei, iar în 7 martie 2008, pentru bogata activitate, Sfântul Sinod i-a acordat rangul de Mitropolit ad personam.

Mitropolitul onorific Nifon reprezintă Biserica Ortodoxă Română la evenimentele ecumenice și a făcut parte din numeroase delegații în străinătate. Este membru în Comisia de dialog anglicano-ortodox, participând la întrunirile acesteia.

Înaltpreasfinția Sa a publicat însemnate lucrări teologice referitoare la misiunea ortodoxă în context ecumenic. De asemenea, a coordonat tipărirea volumelor dedicate Domnitorului Mihai Viteazul, alături de alte numeroase volume cu caracter teologic, cultural și istoric.

Este autorul a peste 120 articole și peste 90 studii, în limba română și în limba engleză, membru al comitetului redacțional al International Review of Mission – Geneva și a reprezentat Patriarhia Română în Comisia Interortodoxă Specială pentru pregătirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta (2016).

Recent, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a condus delegația Patriarhiei Române la cea de a 11-a Adunare Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor de la Karlsruhe, Germania (2022), prilej cu care a fost reales membru al Comitetului Central și membru al Comitetului Executiv al acestui înalt for de dialog ecumenic.

De asemenea, este membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România. A fost profesor și, pentru multă vreme, decan al Facultății de Teologie a Universității „Valahia” din Târgoviște.

Este distins cu numeroase diplome și ordine bisericești și laice, printre care: Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofițer, acordat de Președintele României (2000); Ordinul Coroana României, în grad de mare ofițer, oferit de Majestatea Sa Regele Mihai I (2014); Premiul Perpessicius, ex aequo, pentru inițierea și coordonarea retipăririi jubiliare a capodoperelor macariene, dar și ca o recunoaștere a susținerii actului cultural și spiritual, oferit de Muzeul Național al Literaturii Române (2011), și Premiul Opera Omnia din partea Universității Valahia din Târgoviște (2019).


Citește aici bibliografia completă a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal.

Foto credit: Fotomontaj Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…