În urmă cu 95 de ani Mitropolitul Miron Cristea devenea primul patriarh al României

În urmă cu 95 de ani, în data de 01 noiembrie 1925, Mitropolitul primat Miron Cristea devenea cel dintâi patriarh al României.

Originar din Toplița, Harghita (născut în 18 iulie 1868), Patriarhul Miron Cristea a fost Episcop al Caransebeșului timp de 20 de ani. Apoi, din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României.

La scurt timp după învestirea sa, Patriarhul Miron a depus eforturi foarte mari în direcţia ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, ideal împlinit la aproape un secol distanță.

Primul patriarh al României a susținut intensificarea învățământului religios în școlile secundare, a reînființat seminarii și a pus bazele altora noi.

A fost și un mare filantrop. Printre inițiativele cunoscute se numără crearea „Fondului Milelor”, ajutorarea tinerilor teologi la studii în străinătate ș.a.

În timpul păstoririi lui au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial din Bucureşti. El este şi cel care a pus bazele „Institutului Biblic”. Vrednicul de pomenire patriarh Miron a contribuit la strângerea legăturilor Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.

Patriarhul Miron Cristea a fost și un mare eminescolog. Lui Elie (numele primit la naștere) Cristea îi aparține prima lucrare academică dedicată marelui poet: „Eminescu, viaţa şi opera. Studiu asupra unor creaţii mai noi din literatura română”. În cuprinsul ei a fost numit pentru prima dată „Luceafărul poeziei româneşti”.

©Basilica.ro

A fost, pentru o vreme, şi membru al regenţei, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieţii prim-ministru al Guvernului României.

Primul Patriarh al Bisericii noastre a trecut la cele veşnice în 6 martie 1939. Mormântul său se află în Catedrala patriarhală.


Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente