Patriarhul Miron Cristea, în Polonia

În mai 1938, timp de trei zile, întâistătătorul român efectua o vizită de stat în Polonia, țară renăscută în urma Primului Război Mondial și care căuta o alianță cu România în fața pericolului nazist și sovietic.

Vizita avea o semnificație aparte pentru statul român în căutarea clarificării unui sprijin politic tot mai susținut din partea Angliei și Franței, care garantase frontierele Poloniei. Totodată, regele Carol al II-lea îi ceruse patriarhului român să meargă în Polonia într-o perioadă în care căuta să-și consolideze tot mai mult autoritatea prin acțiunile represive operate mai ales în rândurile legionarilor. Însă, pe lângă toate acestea, patriarhul român considera că o astfel de vizită oferă un sprijin substanțial Bisericii Ortodoxe a Poloniei, care în perioada interbelică se confruntase cu furia prozelitismului catolic care închisese biserici și forțase credincioși ortodocși să se convertească la credința latină. În timpul vizitei, patriarhul român a fost însoțit de mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei și preotul Grigore Antal. Delegația română a vizitat atât obiective civile și înalte personalități politice ale Poloniei, cât și instituții bisericești ortodoxe, precum: Palatul și Catedrala mitropolitană din Varșovia, internatul teologic, seminarul teologic și alte orașe, ca Lwow sau Cracovia.

Acest moment al relațiilor bisericești româno-polone a constituit un reper, mai ales că un patriarh român nu vizitase Polonia. Iar toate acestea se făceau în virtutea bunelor relații dintre cele două autocefalii ortodoxe, mai ales că, în 1924, mitropolitul primat Miron Cristea fusese cel care pledase pentru recunoașterea Bisericii polone de către Patriarhia Ecumenică. (Articol publicat în „Ziarul Lumina”, Ediția din data de 18 iulie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente