În prima zi din Anul bisericesc creștinii se roagă pentru mediul înconjurător

În prima zi din Anul Bisericesc creștinii se roagă pentru mediul înconjurător

Prima zi a anului bisericesc a devenit în urmă cu douăzeci și opt de ani Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.

În anul 1989, Patriarhul Ecumenic Dimitrie I al Constantinopolului a adresat, prin intermediul unei enciclice, o invitaţie tuturor creştinilor de a se ruga pentru protecţia mediului înconjurător[1]. Această enciclică, proclamată cu ocazia primei zile a noului an bisericesc, a stabilit în mod formal data de 1 septembrie drept zi în care se înalţă rugăciuni pentru ocrotirea creaţiei.

Patriarhul României a îndemnat în repetate rânduri la administrarea responsabilă a darurilor primite de la Dumnezeu.

Multele noastre păcate, care sunt o poluare a sufletului, determină adesea şi o poluare a creaţiei. Este o legătură între sufletul păcătos şi natura profanată de omul lacom de înavuţire şi care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu ca să le cultive şi să le transmită şi generaţiilor viitoare.

În articolul „Creaţia ca dar şi Tainele Bisericii”, publicat în Revista Ortodoxia nr. 1/ 1976, părintele profesor Dumitru Stăniloae a sintetizat câteva reflecţii pe marginea învăţăturii Revelaţiei divine care arată că toate cele ce există sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi şi că întreaga creaţie este o Sfântă Taină în sens larg, un vehicul al puterii şi iubirii lui Dumnezeu.

Comportarea faţă de natură ca faţă de darul lui Dumnezeu înseamnă rămânerea într-o legătură strânsă cu Dumnezeu, Dăruitorul ei. Cel ce preţuieşte darul, Îl preţuieşte nesfârşit mai mult pe Dăruitor ca persoană iubitoare şi iubirea Lui.

Dar puterea de a vedea iubirea lui Dumnezeu prin creaţie şi de a rămâne în ea, deci în legătură cu Dumnezeu, s-a restabilit în noi prin Hristos. În acest sens între Hristos şi creaţie nu este o separaţie, ci Hristos redescoperă caracterul de dar al Creaţiei, explica părintele Stăniloae.

În mesajul de anul acesta, Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenţii pe teme ecologice, subliniază menirea credincioşilor de a fi preoţi sau administratori ai creaţiei şi faptul că respectarea creaţiei stă la baza tradiţiei ortodoxe. Sanctitatea Sa a făcut un apel la schimbarea atitudinii faţă de creaţie.

Apelăm la toţi oamenii de bună voinţă să ducă lupta cea bună pentru protejarea mediului natural şi pentru stabilirea solidarităţii şi ne rugăm Domnului, dătătorul de bine, ca pentru mijlocirile Preafericitei şi Preasfintei Maicii Sale, să dăruiască fiilor săi „arderea inimii pentru toată zidirea” şi „un îndemn la dragoste şi la fapte bune” (Evrei 10:24).

[1] ceceurope.org

[2] pravmir.com

[3] time.com

Foto credit theimaginativeconservative.org

Comentarii Facebook


Știri recente