Refugiații ucraineni pot participa la Iași la slujba din noaptea de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina, chiar în incinta Ansamblului Mitropolitan.
După ce vor primi, la miezul nopţii, Sfânta Lumină de la Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, ucrainenii vor putea participa în continuare, la slujba oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană.
Vor sluji Preoții Dumitru Popescu, etnic român din Ucraina, şi Vladislav Nedelcu, vorbitor de limbă slavonă şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
După slujbă, persoanele refugiate se vor putea bucura de ospitalitatea românească, conform tradiţiei pascale.
De altfel, în toate cele trei puncte vamale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor (vămile Sculeni, Stânca Costeşti şi Rădăuţi Prut), unde se asigură în continuare permanenţa în vederea sprijinirii persoanelor refugiate din Ucraina, în perioada pascală vor fi oferite, pe lângă cele de strictă necesitate, şi produse tradiţionale.
Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.
S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.
Foto credit: Mitropolia Molodovei și Bucovinei