În Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au început cursurile pentru obținerea gradelor clericale profesionale

Peste două sute de preoți și diaconi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei participă, în această perioadă, la cursurile pastorale pentru obținerea gradelor clericale profesionale.

Acestea au loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, până în data de 12 iulie.

În deschidere, clericii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Biserica Sf. Ecaterina din Capitală.

Ierarhul i-a îndemnat să participe la cursuri şi să se pregătească pentru examene având gândul că aceste informaţii le vor fi folositoare în misiunea desfăşurată în parohii.

„Fiecare dintre noi, pe zi ce trece, se întâlneşte cu mai multe provocări, iar profesorii, care au experienţă multă dobândită în anii de şcoală şi în studiul permanent, ne pot oferi răspunsuri, dacă nu la toate, cel puţin la o parte dintre întrebările noastre” , a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

De asemenea, Episcopul Timotei le-a vorbit cursanţilor despre Sfântul Ştefan cel Mare care nu a fost „doar un mare strateg, un mare luptător”, ci şi „om smerit şi un om al rugăciunii”.

Preasfinţia Sa a reamintit faptul că Sfântul Ştefan cel Mare a fost fiu duhovnicesc al Sfântului Daniil Sihastrul.

„Cronicile vremii ni-l descriu ca pe un rar întâlnit caz de cap încoronat care a bătut la uşa chiliei unui mare sihastru cerându-i sfatul. Cronica ne spune că sihastrul Daniil, care-şi petrecea viaţa în rugăciune, i-a spus lui Vodă să aştepte până când va isprăvi ruga. Nu ştim cât va fi aşteptat Sfântul Ştefan la uşa chiliei, dar ştim că acesta l-a ispovedit , cum spune cronica, şi l-a îndemnat să nu închine ţara turcilor”, a spus Preasfinţia Sa.

Clericii înscrişi la cursuri vor participa la un program liturgic desfăşurat în biserica Sfânta Ecaterina, iar examenele vor aveas loc săptămâna viitoare miercuri şi joi.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente