În mesajul pastoral de Paști, Mitropolitul Clujului își exprimă din nou îngrijorarea pentru satul românesc

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului își exprimă din nou îngrijorarea pentru demografia satelor românești de unde „un număr înspăimântător de mare pleacă pe alte plaiuri pentru a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele”.

Așa cum a transmis și de Bobotează, Părintele Mitropolit spune că „Am dori noi ca mulţi să se întoarcă acasă, dar numai Dumnezeu ştie câţi vor face lucrul acesta”.

„Observăm cum satele, mai ales cele îndepărtate de oraş, îmbătrânesc şi se împuţinează numeric. Mare grijă trebuie să avem de cele ce rămân”, spune Înaltpreasfinția Sa care nădăjduiește totuși că cei ce pleacă peste hotare „vor fi ducând cu ei credinţa în Hristos Cel înviat din morţi şi Lumina sărbătorii de Paşti”.

Făcând o incursiune în istoria creștinismului, ierarhul spune că deși centrele urbane au fost locurile unde a pătruns Evanghelia pentru prima dată, de acolo credinţa creştină a ajuns la sat unde a dat naştere la o spiritualitate profundă. „În acest context, înţelegem cum «veşnicia s-a născut la sat»”.

În textul Pastoralei intitulată „Veșnicia născută la sat s-a mutat și la oraș” Mitropolitul Clujului vorbește despre modul în care în anii din urmă orașele au devenit centre ale preocupărilor spirituale și semnalează că locuitorii marilor orașe proveniți tot de la țară și „aduc cu ei spiritualitatea creştină care are în centrul preocupărilor ei Sfânta sărbătoare a Paştilor”.

În mesajul pastoral, Mitropolitul Andrei evidențiază faptul că „sufletul satului este eminamente creștin” și că „toate preocupările săteanului au ţinut seamă, şi sperăm că vor mai ține, de învăţătura creştină”.

„Toți cei ce au avut experiența unei zile de Paști la țară au simțit lucrul acesta chiar dacă nu suntem în stare să o exprimăm prin cuvinte”, mărturisește ierarhul.

IPS Andrei transmite mesajul de Paști. ©Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Pastorala de Paști este presărată cu citate din poeții Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ioan Alexandru despre spiritualitatea satului românesc.

„Secerătorii sunt puțini”, remarcă Mitropolitul Andrei citând poezia „Pământ transfigurat” scrisă de Ioan Alexandru.

„Secerătorii sunt puţini pentru că, din motive obiective, au plecat la muncă pe toate meridianele globului. Dar noi sperăm că li se vor crea locuri de muncă şi măcar parte din ei vor reveni. Oricum nădăjduim că şi acolo unde lucrează duc cu ei frumuseţea sărbătorilor de Paşti din România”.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei își încheie pastorala cu urarea „Tuturor credincioşilor noştri, de la oraş şi de la sat, din ţară şi din străinătate, le dorim sărbători pascale cu multe bucurii!”.


Vezi textul integral pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente