În Marea Britanie a fost inaugurată o statuie reprezentând pe Regina Maria

În oraşul Ashford din Marea Britanie a fost dezvelită miercuri, 12 decembrie 2018, o statuie reprezentând pe Regina Maria, informează ICR.

Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a orașului Ashford şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

„ICR a dezvoltat peste 2.000 de evenimente dedicate Centenarului, însă evenimente precum cel de la Ashford sunt rare. Am evocat, în acțiunile noastre, Centenarul, însă aici, la Ashford, am vorbit despre istorie și am făcut istorie. Faptul că această statuie va rămâne în urma noastră sute de ani cred că este cel mai important lucru“, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu.

La inițiativa ICR Londra, Regina Maria va fi subiectul unui amplu proiect educaţional şi cultural care se va desfăşura în şcoli din Ashford şi din întreg comitatul Kent, sub coordonarea istoricului britanic Michael Paterson.

În cadrul ceremoniei, oficialii britanici au vorbit despre personalitatea nepoatei Reginei Victoria a Marii Britanii, care a devenit cea de-a doua regină a României, soție a Regelui Ferdinand I al României și mama Regelui Carol al II-lea.

„Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Suntem foarte mândri să-i cinstim memoria prin intermediul acestui monument în orașul ei natal“, a spus primarul orașului Ashford, doamna Jessamy Blanford.

Reprezentând Casa Regală a României la evenimentul de la Ashford, ASR Principesa Elena a evocat, la rândul său, calitățile Reginei Maria, arătând că suverana a fost o figură de prestigiu în viaţa publică românească şi europeană.

După ceremonia de dezvelire a statuii, la cinematograful Picturehouse din Ashford a avut loc proiecția filmului dedicat Reginei Maria, parte din seria „Români care au schimbat lumea“ realizată de jurnalista Camelia Csiki pentru Televiziunea Română.

Regina Maria

Regina Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.

După moartea regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea reginei Maria din viața politică.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind în țară în vara lui 1938, a trecut la Domnul în reședința sa de la Pelișor.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.

Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.

Vezi și : Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar – modele jertfelnice pentru femeile de azi

Foto credit: ICR

Comentarii Facebook


Știri recente