Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar – modele jertfelnice pentru femeile de azi

În mesajul adresat în Duminica Mironosițelor, considerată a fi Ziua Femeii Creștine în Biserică, Patriarhul Daniel a oferit ca model pe femeile mironosițe, dar a amintit și de „acele femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar.

Patriarhia Română a declarat Anul Centenar 2018 ca An omagial al unităţii de credinţă și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Regina Maria a României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit-o pe a doua regină a României pentru a evidenția contribuția ei la înfăptuirea Marii Uniri:

„Evocăm cu recunoştinţă contribuţia Reginei Maria a României – un adevărat simbol al curajului, al devotamentului şi al iubirii faţă de poporul român”.

În octombrie 1917, pe frontul din Moldova, Regina Maria s-a încadrat, purtând uniforma de ofițer, în sectorul de front Cireșoaia în fața cotei 443, pe linia întâi, în prima tranșee, la 200 metri de inamic.

„Ea a fost vocea cea mai hotărâtă pentru rezistența și ofensiva pe frontul din Moldova și, dacă studiem cu atenție memoriile ei, personalitatea care a decis în cele din urma intrarea României în război de partea Antantei”, scrie Alex Mihai Stoenescu pe historia.ro.

Ecaterina Teodoroiu

Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală în Primul Război Mondial. Din dorința de a-i răzbuna pe cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Elena Alistar

De origine din Basarabia, născută în familia preotului Vasile Bălan și a soției lui Elisabeta, Elena Alistar, a fost mobilizată în 1916 în armată ca medic militar.

Membră a Partidului Național Moldovenesc, a fost aleasă deputat din partea ținutului Cetatea Albă în Sfatul Țării.

După cum a amintit Patriarhul Daniel, Elena Alistar „a militat activ pentru unirea Basarabiei cu țara-mamă, fiind singura femeie care a făcut parte din Sfatul Țării de la Chişinău, când acesta a votat unirea cu Regatul României”.

S-a evidențiat în activitatea Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române care își desfășura activitatea sub patronajul doamnei Alexandrina Cantacuzino.

După 28 iunie 1940 s-a refugiat în România, la Iași, unde a fost arestată de regimul comunist și trimisă la Pucioasa, județul Dâmbovița unde a și decedat în 1955.

Cu prilejul Duminicii Mironosițelor, 22 aprilie 2018, Părintele Patriarh s-a rugat lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor femeilor creștine „tărie în credință și curaj în a-L mărturisi și a-L cinsti pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat”.

„Le felicităm şi le dorim multă sănătate şi fericire, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!”.

Mesajul integral, aici.

În contextul Anului Centenar, în toate Eparhiile Patriarhiei Române au loc manifestări diverse de comemorare a făuritorilor Marii Uniri din 1918 și de omagiere a unității de credință și de neam.

Cel mai semnificativ eveniment din acest punct de vedere va fi Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamuluiun simbol spiritual închinat eroilor neamului, care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoșești.

Vezi aici: De ce poartă Catedrala Naţională numele de Catedrala Mântuirii Neamului?

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente