În imagini: Episcopul Andrei a slujit de Florii la Făgeţel

În Duminica Floriilor, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Făgețel. Paraclisul de la demisolul aşezământului monahal şi-a serbat hramul.

Episcopul Andrei a vorbit despre importanţa sărbătorii şi a explicat însemnătatea stâlpărilor.

„Salciile purtate în mâini, sfințite în biserică sunt semnele biruinței asupra patimilor și semnele virtuților dobândite în vremea postului prin rugăciune, prin pocăință, prin spovedanie, prin împăcare cu semenii noștri, prin milostenie și primirea Sfintei Cuminecături”.

Preasfinţia Sa a precizat că Intrarea în Ierusalim a Domnului Iisus are două înțelesuri, o biruință asupra morții lui Lazăr, dar și o anticipare a biruinței asupra propriei Sale morți.

„Mântuitorul Iisus Hristos nu numai că înviază pe Lazăr, dar peste puțin timp își înviază propria Sa umanitate arătându-ne că este Dumnezeu-Omul. Moartea spre care merge El, deși este o crimă organizată de autoritățile politice și cele religioase este așa cum ne prezintă Sfântul Evanghelist Ioan o jertfă de bună voie. În acest sens Biserica vede intrarea în Ierusalim a Domnului, mergerea Sa spre pătimiri și moarte de bună voie”.

„Al doilea înțeles, intrarea în Ierusalimul pământesc este prefigurarea intrării Sale în Ierusalimul ceresc ca om. De aceea în noaptea de Paști noi cântăm: „Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime!”, adică Ierusalimul ceresc în care Domnul Hristos intră prin Înviere ca să ne pregătească nouă loc pentru Învierea cea de obște”.

Episcopul Andrei a fost stareţul Mănăstirii Făgeţel timp de 13 ani. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.
După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în 1994, prin strădania PS Ioan, în anul 1995, un grup de călugări de la Mănăstirea „Sfântul Ilie Topliţa” este transferat la Făgeţel şi se reia astfel firul vieţii monahale în acest schit, care începând cu acea dată devine Mănăstirea Făgeţel. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de teologi. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.
Mănăstirea Făgeţel. Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente