În Anul omagial 2024 se caută soluții pentru dificultățile societății în pastorația și îngrijirea bolnavilor

„Pastorația și îngrijirea bolnavilor în societatea contemporană se confruntă cu o serie de dificultăți, la care trebuie să găsim soluții adecvate”, a spus Patriarhul României luni la proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024.

„Bătrânețea, care, desigur, nu este echivalentă bolii, este însă o perioadă a vieții în care fragilitatea trupului îl expune pe vârstnic suferințelor fizice, iar acestea îl fac pe bolnav de foarte multe ori, mai ales în lipsa îndrumării duhovnicești potrivite, să se însingureze și să-și acutizeze starea, neînțelegând că suferința trupească îndeamnă și la căutarea sănătății spirituale. Din păcate, medicalizarea majoră a îngrijirii bolnavilor, care în sine este pozitivă, a devenit un factor ce duce la însingurarea acestora”, a atras atenția Părintele Patriarh.

Proclamarea anului 2024 drept „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română a avut loc în cadrul solemn, în Catedrala Patriarhală, imediat după slujba de Te Deum oficiată de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod, a dat citire apoi actului sinodal prin care a fost aprobată proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024.

Patriarhul Daniel a prezentat icoana care ilustrează tematica anului și a vorbit despre activitățile care vor avea loc în acest context.

„Viața cotidiană a devenit foarte complexă, ritmurile de lucru s-au accelerat și nu mai găsim timp pentru a vizita bolnavii în spital sau pe cei singuri, aflați în suferință acasă. Pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, optimă, bolnavul are nevoie și de o alinare sufletească pe măsură, care nu poate fi înlocuită de niciun tratament medical”, a spus Preafericirea Sa.

„Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului trebuie oferit de slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului”.

Patriarhul Daniel a spus că Domnul Iisus Hristos este principalul nostru model pentru îngrijirea bolnavilor apoi a vorbit despre principalii sfinți tămăduitori fără de arginți. Vezi textul integral.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Evenimentul s-a încheiat prin intonarea, de către Grupul psaltic Tronos, a unei cântări speciale dedicate Anului omagial 2024.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente