În acest an să prețuim timpul și să ne rugăm mai mult: Preasfințitul Părinte Timotei la Canonul cel Mare

„În acest an, în care Biserica Ortodoxă Română ne pune înaintea tuturor rugăciunea, va trebui să căutăm să prețuim timpul și să ne rugăm mai mult”, a spus marți seară Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Atunci când Mântuitorul Iisus Hristos i-a îndemnat pe ucenici să se roage și i-a învățat Rugăciunea Domnească, le-a spus: «Privegheați și vă rugați»”, a amintit ierarhul.

„Rugăciunea și privegherea sunt răspunsul înaintea unor fapte pe care noi nu le putem înțelege. Și, atunci când nu putem vorbi, când nu putem să ne măsurăm în putere cu oameni care se consideră a fi cei mai importanți din lume, noi va trebui să găsim aliat sigur rugăciunea, pentru că rugăciunea străbate cerul și ajunge înaintea lui Dumnezeu.”

„Sf. Ioan Gură de Aur spunea că se află în casele creștinilor o cheie ruginită, care, dacă ar fi folosită, s-ar putea deschide cu ea ușile încuiate ale Împărăției Cerurilor. Această cheie este rugăciunea, cum mai sunt și alte chei pe care nu le folosim – faptele bune și, mai ales, lacrimile”, a menționat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Rugăciunea, în vreme de încercare, rugăciunea în vreme de bucurie, rugăciunea atunci când avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu dar și atunci când se cuvine să-I mulțumim, ne aduce, iubiți credincioși, mare binecuvântare înaintea lui Dumnezeu”, a subliniat Preasfinția Sa.

Totodată, ierarhul a amintit că aceasta trebuie să fie văzută doar de Dumnezeu pentru a rămâne o faptă bună.

„Printre cei care s-au rugat mult au fost sfinții care au prețuit vremea și care au arătat prin rugăciune iubirea lor de Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a menționat lumina văzută de martori în preajma Sfântului Cuv. Ioan Iacob în Pustiul Hozevei și în jurul Sfintei Cuv. Teodora de la Sihla.

„Acest timp al Sfântului și Marelui Post este un timp al rugăciunii. Vremea aceasta a postului este o vreme a pocăinței, a întoarcerii, un timp care ne îndeamnă să batem la poarta milostivirii lui Dumnezeu, pentru a primi răspuns bun de la el”, a mai spus ierarhul.

„Ne rugăm pentru acest lucru la fiecare slujbă: Sfârșit creștinesc vieții noastre și cealaltă vreme a vieții noastre în pace și întru pocăință a o săvârși sau a o petrece.”

„Ne rugăm, așadar, în aceste zile de rugăciune profundă, să dobândim și noi milostivirea lui Dumnezeu și acea stare care ne ajută să ne întoarcem la El și să primim milostivirea și binecuvântarea Sa”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.


A doua parte a Canonului cel Mare a fost oficiată la Catedrala Patriarhală în cadrul slujbei Pavecerniței Mari, care a început de la ora 16:00. Părțile următoare ale slujbei Canonului celui Mare vor fi oficiate la catedrală în zilele de miercuri și joi, cu începere de la aceeași oră.

Anul 2022 este declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente