Importanța femeilor creștine în societate. Biserica le pune sub ocrotirea Mironosițelor, icoane ale curajului

Biserica Ortodoxă Română își exprimă aprecierea față de femeie și în data de 8 martie, dar are și o zi consacrată femeii creștine: Duminica Femeilor Mironosițe, care va fi serbată anul acesta în data de 8 mai.

Femeia are un loc special în Ortodoxie și este apreciată prin asemănarea ei cu Maica Domnului. Biserica o așază sub ocrotirea Fecioarei Maria, dar și a Femeilor Mironosițe, numite de Patriarhul Daniel „icoane ale curajului”. Acestea, în dimineața Învierii lui Iisus, „au fost cele mai curajoase ființe umane” și, în timp ce ucenicii stăteau închiși în casă de frica iudeilor, ele au biruit teama și au mers la mormânt, ca să ungă după obicei, cu miruri de mare preț, trupul lui Iisus.

În cultul public sunt elogiate atât curajul femeilor mironosițe și al mucenițelor, cât și viețile virtuoase ale sfintelor cuvioase din diferite arii geografice sau sociale.

În prezent, femeile creștine au un rol esențial în viața Bisericii și în societate mai ales prin creșterea și formarea spirituală a copiilor, dar nu numai.

În parohie, preotesele sunt un sprijin real al preotului, dar și al întregii comunități. Acest lucru poate fi observat cu precădere în diaspora, unde soțiile clericilor coordonează activitățile sociale și educative din parohie, dar și alte activități, pentru că în multe cazuri preoții români din afara țării trebuie să aibă și un loc de muncă pentru a-și întreține familia.

În Duminica Mironosițelor din 2021, Patriarhul Daniel a subliniat rolul și importanța femeilor în viața actuală Bisericii și a societății românești, și a amintit: nașterea și creșterea copiilor în credința creștină; catehizarea lor – în calitate de bunici, mame, soții, surori, educația religioasă și teologică a copiilor și tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învățătoare și cadre didactice de specialitate; derularea de activități social-filantropice la nivel de parohii și mănăstiri, în cămine de bătrâni, orfelinate, centre sociale; desfășurarea de activități medicale, de asistență socială și de voluntariat – în calitate de medici, asistente și infirmiere; derularea de activități mass-media și jurnalism creștin; activitatea în instituții de administrație publică, arte, cultură, armată, justiție, agricultură, industrie, comerț, cercetare științifică.

Basilica.ro are o serie curentă de interviuri dedicată preoteselor creștine, modele de urmat în societate.

Mamele sfinților au fost întotdeauna elogiate și oferite ca model în Biserică. De asemenea, este evidențiat exemplul femeilor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din 1918: Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu și Elena Alistar. Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română a canonizat-o pe prima monahie de neam român din istorie, Cuvioasa Teofana Basarab. Biserica și-a exprimat aprecierea și pentru realizările din prezent ale unor personalități feminine, cum este exemplul sportivei Simona Halep.


Grija Bisericii față de femeie nu se rezumă doar la aprecieri și felicitări, ci și în sprijin concret, acolo unde este nevoie. Centre precum cele ale Asociației Diaconia oferă servicii gratuite și ajutor material mamelor și copiilor, victime ale violenţei în familie. Un alt exemplu este cel al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale care desfășoară numeroase activități de Prevenție și depistare a cancerului de col uterin, prin care sute de femei din mediul rural au primit investigații și tratament medical gratuit.

„Femeile sunt prezente în mod discret, fără să pretindă să fie întotdeauna apreciate, dar este de datoria tuturor bărbaților și a Bisericii întregi de a aprecia credința, evlavia și munca smerită, plină de osteneală, a femeilor care slujesc Biserica lui Hristos și care transmit credința creștină ca mame, ca soții, ca bunici, în familie și societate”. Patriarhul Daniel.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente