Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române în sinod

Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc ieri, 21 iulie, în Sala Sinodală din Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul acestei sesiuni a fost aprobată canonizarea mitropoliților Transilvaniei Andrei Șaguna și Simion Ștefan, informează „Ziarul Lumina”.

Ședința de lucru a Sfântului Sinod a fost precedată ieri dimineață de Sfânta Liturghie, săvârșită în Catedrala patriarhală de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la care au participat ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. După săvârșirea Jertfei Euharistice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de ierarhii membri ai Sfântului Sinod au asistat la Te Deum-ul de mulțumire lui Dumnezeu și au participat la slujba de pomenire a părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc, trecut la Domnul în ziua de 19 iulie 2011. În Sala Sinodală din Reședința patriarhală, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au reunit în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

‘Pe ordinea de zi, cele mai importante teme sunt canonizarea mitropoliților Transilvaniei Andrei Șaguna și Simion Ștefan. Această canonizare este necesară pentru asigurarea unui timp suficient, în vederea pregătirii proclamării canonizării acestor doi ierarhi pe plan local. Noi am avut de mai mult timp pregătit materialul necesar, avem și o carte privind argumentele canonizării mitropolitului Andrei Șaguna. Avem și alte teme curente care sunt legate atât de aspecte ale legiuirilor noastre bisericești, precum și ale vieții și misiunii eparhiilor românești din diaspora română’, a spus PF Patriarh Daniel în discursul de deschidere a ședinței de lucru.

Din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost trimisă o delegație la slujba de înmormântare a părintelui Arsenie Papacioc, la Mănăstirea ‘Sfânta Maria’ din Techirghiol. Slujba a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Canonizarea celor doi mitropoliți

În urma ședinței de lucru, Sfântul Sinod a aprobat canonizarea mitropoliților Transilvaniei, Andrei Șaguna cu zi de pomenire în calendar la 30 noiembrie și Simion Ștefan, cu zi de pomenire la 24 aprilie, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. Canonizarea a fost propusă de sinoadele mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului și Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Tot în ședința de ieri, Sfântul Sinod a luat în discuție și relația cu Biserica Greco-Catolică.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, în legătură cu răspunsul Sinodului episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) privind reluarea dialogului dintre cele două Biserici, Sfântul Sinod consideră că dialogul trebuie reluat fără condiții prealabile, întrucât problemele invocate pot fi discutate în cadrul dialogului însuși spre a fi identificate soluții în vederea rezolvării acestora. De asemenea, dialogul trebuie extins și la alte aspecte ale unei posibile cooperări practice, informează Biroul de presă.

Comentarii Facebook


Știri recente