Iconostasul şi jilţul arhieresc de la fosta Mănăstire Mera, propuse spre clasare în patrimoniul mobil

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a finalizat procedurile de expertizare a iconostasului și a jilțului arhieresc de la biserica „Sfinții Împărați” a fostei mănăstiri Mera pe care le-a propus spre clasare în patrimoniul mobil – categoria fond, se menţionează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit documentului, „în urma expertizei realizate (…) s-a constatat faptul că iconostasul, sculptat în lemn de tei, ornamentat cu motive vegetale și florale este o piesă deosebit de valoroasă ce îmbogăţeşte decoraţia artistică a interiorului bisericii monument istoric”.

Jilțul arhieresc este sculptat tot în lemn de tei și prezintă o arhitectură bogat decorată cu motive ornamentale vegetale. În partea superioară jilțul are o piesă adăugată, cu panouri cu motive florale, cu terminație în formă de mitră episcopală. Jilțul arhieresc datează din perioada sec. XVIII – XIX.

Complexul arhitectural din Mera datează încă din secolul al XVII-lea şi a aparţinut iniţial  familiei boierului Moțoc, care o va închina în 1686 domnitorului Constantin Cantemir.

Fiul său cel mai mare, Antioh, a refăcut aşezământul şi a construit biserica în formă de cruce, în stil moldovenesc, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

În anul 1717 mănăstirea a fost distrusă de un incendiu, urmând să fie refăcută de stareţul Mitrofan.

După 1864, mănăstirea a fost afectată de secularizare şi a devenit biserică de mir pentru localitatea Mera.

Foto credit: Ziarul de Vrancea

Comentarii Facebook


Știri recente