Iconostasul şi jilţul arhieresc de la fosta Mănăstire Mera, propuse spre clasare în patrimoniul mobil

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a finalizat procedurile de expertizare a iconostasului și a jilțului arhieresc de la biserica „Sfinții Împărați” a fostei mănăstiri Mera pe care le-a propus spre clasare în patrimoniul mobil – categoria fond, se menţionează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit documentului, „în urma expertizei realizate (…) s-a constatat faptul că iconostasul, sculptat în lemn de tei, ornamentat cu motive vegetale și florale este o piesă deosebit de valoroasă ce îmbogăţeşte decoraţia artistică a interiorului bisericii monument istoric”.

Jilțul arhieresc este sculptat tot în lemn de tei și prezintă o arhitectură bogat decorată cu motive ornamentale vegetale. În partea superioară jilțul are o piesă adăugată, cu panouri cu motive florale, cu terminație în formă de mitră episcopală. Jilțul arhieresc datează din perioada sec. XVIII – XIX.

Complexul arhitectural din Mera datează încă din secolul al XVII-lea şi a aparţinut iniţial  familiei boierului Moțoc, care o va închina în 1686 domnitorului Constantin Cantemir.

Fiul său cel mai mare, Antioh, a refăcut aşezământul şi a construit biserica în formă de cruce, în stil moldovenesc, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

În anul 1717 mănăstirea a fost distrusă de un incendiu, urmând să fie refăcută de stareţul Mitrofan.

După 1864, mănăstirea a fost afectată de secularizare şi a devenit biserică de mir pentru localitatea Mera.

Foto credit: Ziarul de Vrancea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Martie, Luna pentru Viață la Iași: Program

Martie 2020 va fi Luna „Pentru viață. Pentru părinți, pentru copii”, anunță România pentru Viață. Peste 900 de localități din România și Republica Moldova vor avea manifestări dedicate acestei cauze, iar punctul culminant va fi…