Icoana Maicii Domnului din Catedrala Mitropolitană de la Iaşi

De 126 de ani, sute şi poate chiar mii de credincioşi ajung zilnic în faţa sfintei icoane a Maicii Domnului, de la Catedrala Mitropolitană. Mulţi dintre ei nici măcar nu-i cunosc istoria. Cred că nici nu este foarte important să o ştie. Doar simt. Simt că acolo durerea se mai îndulceşte, iar în locul lacrimilor, Mângâietoarea Moldovei le alină sufletele.

Fiecare dintre noi, în momente de răscru­ce, atunci când gre­u­tăţile au trecut din­colo de pragul sufletului nostru, am căutat mângâierea. Între vorba blândă a mamei sau a bunicii şi epitrahilul duhovnicului, de multe ori ne-am ostoit necazul în faţa icoa­nei Maicii Domnului. De ce, oa­re, ne regăsim mai bine în faţa icoanei Maicii Domnului, decât în faţa altor icoane din biserică sau din casele noastre? De ce, oare, cele mai multe icoane fă­că­toare de minuni sunt repre­zentări ale Maicii Domnului?

Acestea sunt câteva dintre întrebările esenţiale legate de evlavia noastră la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, într-o lume care caută senzaţiona­lul, dincolo de duhovnicesc.

Biserica plămădită în „fo­i­şorul cel de sus“ din Ierusalim a avut în centrul său pe Maica Domnului. Cei unsprezece a­pos­toli, puţinii ucenici şi cele câteva femei s-au strâns în jurul celei mai importante persoane, fiinţa din care Însuşi Dum­nezeu a devenit om, ase­menea nouă. Cartea Fap­tele Apostolilor, cea care ne dezvă­luie modul în care îşi desfăşura viaţa tânăra comunitate creşti­nă, ne demonstrează că Maica Domnului era prezentă la frângerea pâinii, dar şi la rugă­ciu­nea comună. Deşi Sfânta Scrip­tură nu deţine foarte multe informaţii despre activitatea Fecioarei Maria după Înălţarea la cer a Mântuitorului Iisus Hris­tos, cu siguranţă ea a fost cinstită şi respectată de către întreaga comunitate creştină. Dumnezeiasca Fecioară a devenit maică şi mângâietoare a sufletelor greu încercate. Is­toria ne demonstrează că, după Dumnezeiasca Euharistie – modul în care Hristos a fost fă­cut prezent în mijlocul comuni­tăţii, creştinii au avut pe buzele şi în inimile lor numele Maicii Domnului. Cum ne dăm seama că a fost aşa? Dincolo de scrieri­le creştine din primele patru se­cole, care vorbesc despre im­por­tanţa Maicii Domnului, primele picturi creştine cunoscute o reprezintă pe Fecioara Maria.

Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente