Hramul Mănăstirii Rimetea

Mănăstirea Rimetea își prăznuiește mâine, 8 noiembrie 2013, hramul: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail și a tuturor puterilor cerești fără de trupuri. Slujbele vor începe din această seară, iar mâine Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură.

Mănăstirea Rimetea are o obște formată din 11 maici și este condusă de Maica Stareță Ana Mircea, potrivit reintregirea.ro.

Un scurt istoric al mănăstirii și programul slujbelor a prezentat părintele Ioil, duhovnicul Mănăstirii Rimetea: „Mănăstirea noastă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, se află în depresiunea Trascăului, una dintre cele mai pitorești depresiuni intracarpatice, în intervalul noului sat de vacanță Valea Albă, la aproximativ 5 km de satul Buru, 27 km de aiud și 20 de km de Turda. Ea a fost ridicată în anul 1999 într-un timp neobișnuit de scurt, șase luni, de către ctitorul ei Părintele Ioan Comănici, echipa de maici și echipa de oameni, numeroși fii duhovnicești ai părintelui precum și un număr redus de muncitori. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în data de 27 septembrie 1998, de către ierarhul locului înconjutar de un sobor de preoți. Biserica este construită din cărămidă în stil monumental bizantin de cruce latină, având doua abside laterale poligonale cu 5 laturi. Una din cele mai impresionante părți ale bisericii este cupola cilindrică de deasupra biboltei, având diametrul de 9 metri iar înălțimea de 25 de metri, ea emanând atât grandoare cât și eleganță. Catapeteama afost executată în Maramureș din stejar masiv iar icoanele au fost pictate de monahia Gabriela Barbu, în atelierul de pictură al mănăstirii surori din aceeași localitate cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Icoanele din biserică sunt pictate de părintele Ioan Comănici, ctitorul mănăstirii. Rânduiala slujbelor este specifică Munetelui Athos, Sfânta Liturghie se săvârșește zilnic iar Taina Sfântului Maslu în fiecare vineri, alternativ la cele două mănăstiri. În fiecare sâmbătă se săvârșește slujba parastasului. An de an în data de 08 noiembrie se desfășoară hramul sfintei noastre biserici cu participarea părintelui nostru Arhiepiscop, a unui numeros sobor de preoți și peste 1000 de credincioși, slujba arhierească fiind urmată de o agapă frățească pentru toți cei prezenți. Și în acest avem deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei, care va oficia Sfânta Liturghie Arhierească. Ca bucuria noastră să fie deplină în duhul frăției creștinești vă invităm și vă așteptăm să sărbătoriți împreună cu noi acest praznic minunat având împreună parte de binecuvântare arhierească și cântare îngerească. Programul slujbelor religioase începe cu joi seara, ceasul nouă urmat de Vecernie cu Litie apoi Pavecernița. La miezul nopții respectiv ora 24.00 se va oficia Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului urmat de Miezonoptică și slujba Utreniei. Vineri dimineața la ora 7.00 se va sluji Taina Sfântului Maslu și Sfințirea Apei urmate de Acatistul Sfinților Arhangheli, ceasurile și Sfânta Liturghie Arhierească.”

Comentarii Facebook


Știri recente