Hramul Mănăstirii Maglavit din județul Dolj

În ziua sărbătoririi Nașterii Maicii Domnului, astăzi, 8 septembrie, Mănăstirea Maglavit din județul Dolj și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul mitropoliaolteniei.ro.

Sărbătoare a început de ieri seară prin slujba Vecerniei unită cu Privegherea, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Evenimentul a continuat astăzi cu Acatistul Praznicului, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor cinstitului așezământ, adormiți întru Domnul, fiind prezenți peste 1000 de credincioși.

Ridicată pe locul numit „La buturugi”

Istoria Mănăstirii de la Maglavit începe cu mai bine de șapte decenii în urmă. Aici, ciobanul Petrache Lupu a devenit martorul mai multor teofanii, mesajul și povestea sa făcându-se auzile în țara întreagă. Pe locul numit „La buturugi” s-au adunat mii de oameni, mulți dintre ei suferinzi, dornici să afle vindecare pe pământul pe care s-a arătat Dumnezeu. În scurt timp Maglavitul a devenit cel mai mare loc de pelerinaj din România.

Împreună cu preotul Nicolae Bobin, preasfințitul Vartolomeu Stănescu, episcopul de Râmnic din vremea aceea, a hotărât ridicarea pe aceste locuri a unei mănăstiri care să marcheze minunile întâmplate aici. Piatra de temelie a fost așezată la data de 14 septembrie 1935, în prezența arhiereului râmnicean și a peste o sută de mii de credincioșii. Lucrările au fost stopate de instaurarea regimului comunist și reluate după revoluția din decembrie 1989. Prin strădania părintelui protosinghel Vladimir Dărângă, actualul eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova și fostul stareț al mănăstirii, a fost ridicată biserica, au fost construite corpurile de chilii și zidul împrejmuitor.

Actualmente Mănăstirea Maglavit este așezământ monahal de maici, stareță fiind monahia Maria.

Comentarii Facebook


Știri recente