Hramul Mănăstirii Crișan din Episcopia Devei și Hunedoarei

De Izvorul Tămăduirii, vineri în Săptămâna Luminată, 6 mai 2016, Mănăstirea Crișan, din Episcopia Devei și Hunedoarei și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Episcopul Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, care au răspuns invitației adresate de Chiriarhul locului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Din soborul slujitor format din preoți și diaconi, au făcut parte și Părintele Arhimandrit Visarion Neag, Starețul Mânăstirii Crișan și Exarhul Mânăstirilor din Episcopia Devei, Părintele Arhimandrit Nestor Dinculeană, Consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Părintele Dineș Ioan, Protopopul de Brad, de care aparține această mânăstire și alți clerici din Episcopiile Aradului, Alba Iuliei, Oradiei, Sălajului și Argeșului.

La slujbă au luat parte aproximativ 2.000 de credincioși, din împrejurimi și eparhiile menționate, dar și din Republica Moldova, rudenii ale vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, aflate în vizită în România, precum și oficialități: Domnul Laurențiu Nistor și Doamna Natalia Intotero, Deputați în Parlamentul României, Domnul Ioan Faur, Primarul Comunei Ribița, ș.a.

Clerul și credincioșii au avut posibilitatea de a se închina la o parte din Moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, Făcătorul de Minuni și Tămăduitorul, aduse de la Centrul Eparhial din Deva și la alte Sfinte Moaște, aflate într-o raclă care aparține Mânăstirii Crișan. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul coral „Sacerdotes” al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Cuvântul de învățătură al zilei a fost ținut de Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, care a vorbit despre Praznicul Învierii Domnului și cel al Izvorului Tămăduirii, legat de Maica Domnului și de nenumăratele minuni săvârșite de ea, prin intermediul aghesmei de la biserica din Vlaherne. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre modelul de smerenie și de credință pe care îl reprezintă Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pentru copii, tineri și orice creștin. La momentul potrivit, mulți credincioși și copii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. Preasfințitul Părinte Gurie, Chiriarhul locului, a oferit celor doi ierarhi oaspeți crucea și engolpionul Episcopiei Devei și a mulțumit Părintelui Stareț Visarion pentru organizarea hramului și tuturor oficialităților și credincioșilor pentru participare și pentru dragostea arătată statornic față de această Sfântă Mânăstire.

Denumită în decursul istoriei Mânăstirea „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, acest așezământ monahal ortodox a fost ctitorit în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea prin dragostea și jertfele românilor ortodocși din satele „Vaca” (numit din anul 1930 satul „Crișan”) și Ribița.

În secolul al XVII-lea Mânăstirea Crișan reprezenta un adevărat centru de cultură și spiritualitate, contribuind prin călugării săi, și în special prin monahul Pahomie, la răspândirea cărților religioase și a învățăturii creștin-ortodoxe în rândul credincioșilor din satele din Zărand. În urma frământărilor religioase din secolul al XVIII-lea și a unor alunecări de teren, mânăstirea a fost părăsită, iar activitatea monahală a fost întreruptă timp de peste două secole.

Ruinele mânăstirii, cercetările arheologice efectuate la începutul anilor 1990 de un grup de arheologi condus de Dr. Adrian Andrei Rusu din Cluj și Dr. Ioachim Lazăr de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și grija Episcopiei Aradului și a Preasfințitului Părinte Timotei Seviciu, au dus la reînființarea Mânăstirii Crișan, prin hotărârea și aprobarea Sfântului Sinod al BOR din 1 decembrie 1991, punerea pietrei de temelie a noului locaș de cult al mânăstirii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în 28 iunie 1992 și aducerea aici a câtorva monahi, între care s-a numărat și Părintele Stareț Visarion Neag, sub îndrumarea căruia a început o amplă lucrare de refacere și dezvoltare a acestei mânăstiri, care continuă până în ziua de astăzi.

În 22 octombrie 2006, Preasfințitul Părinte Timotei al Aradului și Preasfințitul Daniil al Daciei Felix au sfințit biserica de zid a Mânăstirii Crișan, iar anterior au mai fost construite aici și două paraclise: cel de vară, cu hramul „Tuturor Sfinților Români”, sfințit în 1998 și cel de iarnă, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfințit tot în anul 2006.

După înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei și întronizarea noului ei Chiriarh, în 29 noiembrie 2009, Mânăstirea Crișan și toate celelalte așezăminte monahale din această Episcopie au trecut sub purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, care le cercetează cu regularitate și slujește întotdeauna la sărbătoarea hramului și la alte momente importante din viața acestei mânăstiri.

Actualmente, Mânăstirea Crișan are o obște de circa 20 de monahi, dintre care doi arhimandriți, trei protosingheli, un ieromonah și trei diaconi și s-a dezvoltat foarte mult, atât din punct de vedere material, cât și spiritual, redobândindu-și locul și importanța în viața moților, a oamenilor din aceste locuri și sate ale Zărandului, dar și a credincioșilor și pelerinilor, care o vizitează duminical și mai ales la sărbătoarea hramului, în număr foarte mare.

La hramul din acest an, obștea Mânăstirii și Părintele Stareț Visarion au pregătit pentru pelerini 2.000 de pachete cu alimente și au oferit hrană caldă la aproximativ 300 de persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente