Hramul Mănăstirii Antim

Peste 1000 de credincioși bucureșteni au participat vineri, 27 septembrie 2013, la hramul Mănăstirii Antim din Capitală. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul Episcp vicar-patriarhal înconjurat cu un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a evocat, în cuvântul de învățătură, viața și activitatea cărturărească a Sfântului Ierarh: „Sfântul Antim Iviereanul s-a născut în jurul anului 1650 în Georgia, Iviria sau Gruzia de astăzi, într-o familie de părinți creștini ortodocși evlavioși, Ioan și Maria. Andrei, cum se numea din botez, a fost luat rob la Constantinopol unde a avut șansa de a folosi această stare de robie pentru înnobilarea sufletului său învățând limba greacă, limba turcă și limba arabă. La începutul anilor 1680 Dositei Nottara l-a trimis pe tânărul Andrei la mănăstirea Cetățuia unde în vremea aceea funcționa singura tipografie din toată lumea ortodoxă. Ca mitropolit a păstorit vreme de 9 ani, însă realizările lui sunt foarte mari. A desăvârșit arta tiparului și a continuat să ajute bisericile ortodoxe aflate sub ocupația Imperiului Otoman cu tipărituri imprimate în limba slavonă, greacă, arabă și, de asemenea, s-a îngrijit ca și conaționalii săi, ortodocșii georgieni, să aibă propria lor tipografie.

Sfântul Ierarh Antim, rămâne pentru noi un model demn de urmat a mai arătat Preasfinția Sa.

„Pomenirea lui pentru cei care iubesc această mănăstire, această biserică ce este chiar ctitoria Sfântului Ierarh martir pe care noi îl pomenim astăzi, este nu numai un prilej de mare bucurie duhovnicească, dar este și un popas de analiză duhovnicească pentru fiecare dintre noi deoarece sărbătoarea lui este o provocare pentru noi creștinii ca și noi în viața noastră să ne străduim să promovăm, să cultivăm aceleași virtuți creștine care au împodobit sufletul, atât de nobil, al acestui mitropolit străin de neamul românesc după originea lui, însă care s-a identificat până în cele mai adânci detalii cu poporul pe care Dumnezeu i l-a încredințat spre păstorire”, a mai spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul Episcop vicar-patriarhal.

La finalul slujbei a fost lansat albumul omagial „Sfânta Mănăstire Antim istorie, cultură și spiritualitate 1713-2013”, potrivit Radio TRINITAS.

„Albumul cuprinde articole, imagini din mai multe domenii: cultural, arhitectural, pictural și cele care sunt vizibile în ansamblul sfintei noastre mănăstiri Antim”, a precizat Părinte Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim din Capitală.

Potrivit unei vechi tradiții, pastrată din testamenul Sfântului Ierarh Antim, la finalul slujbei au fost împărțite pachete cu daruri celor care au participat la slujba hramului.

Comentarii Facebook


Știri recente