Hramul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca

De ziua ocrotitorilor învățământului teologic, Sfinții Trei Ierarhi, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca își va serba hramul prin mai multe manifestări religioase și culturale, care vor culmina luni, 30 ianuarie, cu Sfânta Liturghie la Catedrala din Cluj-Napoca, la care va participa Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La manifestarea de azi, care va începe de la ora 18:00, în Aula ‘Nicolae Ivan’ a Facultății de Teologie, Corul de cameră ‘Psalmodia Transylvanica’ va interpreta mai multe doine din creația compozitorului Nicolae Lungu, eveniment la care vor fi prezenți și IPS Mitropolit Andrei, care va rosti și un cuvânt festiv, decanul facultății, pr. prof. Ioan Chirilă, pr. Gavril Vârva, părintele arhidiacon Claudiu Grama, prof. Marioara Leșe.

Manifestările dedicate sărbătorii încep încă de astăzi, 27 ianuarie, cu un eveniment muzical, folcloric și literar, așa cum a anunțat pr. prof. dr. Vasile Stanciu, dirijorul Corului de cameră ‘Psalmodia Transylvanica’.

Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană organizează, în fiecare an, cu prilejul hramului, un moment artistic cu o temă stabilită. Până acum au fost abordate teme precum cântecul de leagăn, nunta la români, bocetul în spiritualitatea românească, iar anul acesta tema aleasă este cea a doinei. Aceste teme au fost tratate de profesorul muzicolog și folclorist Gelu Furdui, iar exemplificările muzicale au fost interpretate de Corul de cameră ‘Psalmodia Transylvanica’ al Facultății de Teologie Ortodoxă.

Seară comemorativă la Muzeul Mitropoliei din Cluj

Tot azi, de la ora 19:30, la Muzeul Mitropoliei de la Cluj se va desfășura o seară comemorativă dedicată vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, ca o anticipare a slujbei de pomenire la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice care va avea loc duminică, 29 ianuarie, după Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Mitropolit Andrei și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în Catedrala mitropolitană.

Așa cum a precizat pr. Bogdan Ivanov, secretarul eparhial al arhiepiscopiei, momentul comemorativ din această seară va consta dintr-o suită de poezii, care vor fi recitate de actorul Dorel Vișan, cu un cuvânt introductiv al IPS Mitropolit Andrei. La final va fi redată o înregistrare cu vocea mitropolitului Bartolomeu, iar seara se va încheia cu un scurt moment muzical al Coralei ‘Psalmodia Transylvanica’.

Comentarii Facebook


Știri recente