Hramul Catedralei Nașterea Domnului din Brăila

Praznicul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos reprezintă pentru credincioșii brăileni un prilej de îndoită sărbătoare: bucuria venirii în lume a Pruncului dumnezeiesc și hramul Catedralei „Nașterea Domnului” din Brăila.

Ca în fiecare an, hramul impunătoarei biserici din centrul urbei brăilene a fost sărbătorit în a doua zi de Crăciun. Mulțimea numeroasă a credincioșilor a fost prezentă, cu mic cu mare, încă din ajun, la slujba Vecerniei și a Litiei.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un numeros sobor de slujitori din administrația eparhială, precum și din municipiile Galați și Brăila, după cum a precizat Părintele Gabriel Molocea.

La finalul Sfintei Liturghii, copii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, au susținut un scurt program de colinde și poezii. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai Comunității persoanelor cu dizabilități, patronată de Sfinții 40 de Mucenici, coordonați și îndrumați de pr. capelan Adrian Vanghele, care au interpretat colinde în limbajul mimico-gestual.

Programul zilei s-a încheiat prin vernisarea Expoziției de icoane pe sticlă „Bucurie sfântă”, realizate în cadrul Cercului de pictură iconografică „Nașterea Domnului” de către elevi de la clasele I-VIII.

La final a fost organizată tradiționala agapă frățească.

***

Catedrala „Nașterea Domnului” din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost așezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi și extraordinare investiții financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârșit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Așezământul cultural și social-filantropic, unde funcționează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 130 de persoane, precum și un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj și carte de zidire sufletească.

Comentarii Facebook


Știri recente