Hram la Mănăstirea Cămărășasca

Mănăstirea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” – Cămărășasca, din județul Gorj, și-a serbat astăzi, 29 august 2011, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează mitropoliaolteniei.ro.

Praznicul Sfântului Mare Prooroc Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, a adunat astăzi la Mănăstirea Cămărășasca sute de credincioși gorjeni veniți din toate colțurile județului pentru a lua parte la slujba Sfintei Liturghii și pentru a asculta cuvântul de învățătură al IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Sărbătoarea a început de ieri seară (28 august) prin slujba Vecerniei, unită cu Privegherea. Astăzi, la primele ore ale dimineții, părinții slujitori l-au întâmpinat pe IPS Irineu în biserica mare, după care au luat parte la oficierea Sfintei Liturghii, în altarul de vară al cinstitului așezământ.

La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioșilor prezenți despre rolul și exemplul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul în iconomia mântuirii noastre.

„Noi îl cinstim pe Botăzătorul Domnului nu neaparat ca pe unul care a fost ucis de Irod, ci mai ales pentru jertfa lui. În moartea sa a fost ca un stâlp de lumină care nu s-a clătinat și ne-a arătat că Adevărul despre care a vorbit este puternic și vrednic de toată osteneala noastră. Prin mucenicia sa, sfântul ne aduce aminte de cuvintele Mântuitorului Hristos care spune: «Oricine va mărturisi despre Mine înaintea oamenilor și Eu voi mărturisi despre el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32). Așadar, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul ne dă curajul de a ne arăta dârji în fața răutăților umane. Din exemplul său învățăm cum trebuie să-L mărturisim pe Iisus Hristos și în ce fel putem arăta prin viața noastră virtutea, curajul și bărbăția. De aceea praznicul de astăzi este cu post și rugăciune, ca să nu se arate sărbătoarea ca pe o continuare a banchetului lui Irod, ci să fie o apropiere de viața sfântului. Așa cum el a postit și noi trebuie să postim în ziua lui. De aceea, pe de o parte numim ziua de astăzi praznic, cum este rânduiala orcărui praznic de bucurie și, pe de altă parte, smerenie, în amintirea celui care s-a jertfit pentru Adevăr și legea lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, ostenitorii și binefăcătorii sfântului așezământ.

Mănăstirea Cămărășasca a fost temeluită în anul 1780, în timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti. În secolul al XIX- le a fost refăcută și consolidată de membri familiei Cămărășescu, din Târgu Cărbunești. A fost mai multă vreme închisă în timpul regimului comunist, revenind în patrimoniul Bisericii din Oltenia abia în anul 1992, în timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Astăzi funcționază ca mănăstire de maici și are 20 de viețuitoare care sunt conduse de maica Hristofora.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…