Hram la Catedrala din Sulina. Detaliu din istoria bisericii: a fost construită și prin contribuția lui Ceaușescu

Episcopul Visarion al Tulcii a slujit duminică în Biserica „Sfinții Alexandru și Nicolae” din Sulina, cu prilejul serbării hramului de vară. La finalul slujbei de hram, preotul paroh Marian Măcăilă Ivanov a amintit un detaliul unic din istoria bisericii: faptul că aceasta a fost construită, în mod paradoxal, și prin contribuția lui Nicolae Ceaușescu.

Construcția a fost începută în 1910 și finalizată abia în 1980. Ctitorită de Carol I și apoi de Carol al II-lea, biserica a beneficiat de o contribuție oferită de Casa Regală olandeză.

În 1975, în cadrul vizitei la Sulina, regina Iuliana a Olandei a fost însoțită de Nicolae Ceauşescu și a dorit să vadă catedrala construită cu ajutorul familiei regale. I s-a spus că biserica nu este terminată şi, deci, nu poate fi văzută. Atunci regina a declarat că va suporta toate cheltuielile pentru terminarea ei. Orgolios din fire, Ceauşescu a dat ordin ca biserica să fie terminată şi pictată cu bani din partea statului român şi redată cultului, precizează Ziarul Lumina.

Astfel, cel care a ordonat dărâmarea mai multor lăcașe de cult în Capitală avea să ajute, forțat de împrejurări, la finalizarea catedralei construite în Sulina ca omagiu pentru eliberarea Dobrogei.

„Este o biserică monumentală, o adevărată catedrală care vestește tuturor celor care intră în brațul Sulina că se află într-o țară creștină în care se preamărește numele lui Dumnezeu”, a spus de hram Episcopul Tulcii.

Biserica „Sfinții Alexandru și Nicolae” din Sulina. ©Episcopia Tulcii

Hramul „Sfântul Alexandru” dat bisericii este legat de data de 30 august 1877, după cum arată Actul de fundație al Catedralei: „Începutu-s-a acest dumnezeiesc lăcaș cu hramul Sfinților Ierarhi Nicolae și Alexandru, cel din urmă patronul zilei de 30 august, când oastea română la 1877 a mărturisit pe câmpul de luptă vechi virtuți străbune, astăzi 31 octombrie 1910, într-al 45-lea an de domnie al Majestății Sale Regele Carol și a soției sale Majestatea Sa Regina Elisabeta”.

PS Visarion călătorind împreună cu doi clerici pe brațul Sulina. ©Episcopia Tulcii


Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente

Sinaxă monahală în Episcopia Canadei: Decizii

Sinaxa monahală a Episcopiei Canadei s-a desfășurat luni la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Efrem cel Nou” – Mono, sub președinția Preasfințitului Părinte Ioan Casian. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul…