Hirotesii întru iconom stavrofor în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a hirotesit întru iconom stavrofor în Paraclisul istoric Sf. Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale pe trei preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor: Pr. Cons. Eparhial Costinel Ailioaei de la Sectorul Cimitire, monumente și construcții funerare; Pr. Cons. Eparhial Dr. Atanasie Barna de la Sectorul cultural și comunicații media; Pr. Dr. Dan Toader, Protopopul Protoieriei Sector 1 Capitală.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei Preafericirea Sa a vorbit despre responsabilitățile iconomului stavrofor.

„Această distincție înseamnă o recunoaștere a activității pe care ați desfășurat-o până acum, dar și o mai mare orientare spre activități mai intense. Crucea înseamnă recunoașterea unei dăruiri de sine, dar este și o încurajare și un îndemn pentru lucrarea viitoare a Bisericii. În general, iconomul stavrofor trebuie să înmulțească talanții care în cazul de față nu sunt bani, nu sunt averi materiale, ci înmulțirea bunurilor spirituale și anume, credința, evlavia și misiunea Bisericii. Este singurul domeniu în care putem spori continuu și adunăm valori nepieritoare în suflet pe care le luăm cu noi. Toate cele ce se adună în jurul omului nu sunt luate cu el în Împărăția Cerurilor, ci numai ce se adună în sufletul omului și anume lumina credinței, a rugăciunii și a faptei bune”, a spus Preafericirea Sa.

Iconomul stavrofor poartã ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță.

„Liturghia se săvârșește în Biserică pe masa Sfântului Altar, dar toată activitatea desfășurată în Biserică este o Liturghie, o slujire a lui Dumnezeu și oamenilor, de aceea iconomul stavrofor este omul purtător de cruce și crucea s-a dat ca să își amintească mereu de iubirea smerită și milostivă, jertfelnică a lui Hristos. Brâul roșu are semnificația jertfei, deci este o mare onoare și în același timp o mare răspundere ridicarea pe o treaptă nouă de slujire și recunoașterea printr-un rang bisericesc a activității pe care cineva a desfășurat-o ca un bun slujitor al lui Hristos. Nicolae Iorga spunea că orice treaptă urcată în viață este un nou altar de jertfă. Cu cât ai o demnitate mai mare, cu atât ai o răspundere mai mare. Onoarea în Biserica Ortodoxă derivă din slujire, din dăruire de sine”, a mai spus Patriarhul României potrivit TRINITAS TV.

Rangul de iconom stavrofor este oferit preoților care desfășoară o activitate bisericească excepțională.

Comentarii Facebook


Știri recente