Harul lui Dumnezeu transformă imposibilul în posibil pentru omul care caută mântuirea, spune Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței patriarhale.

În predica rostită, Preafericirea Sa a enumerat învățăturile desprinse din Evanghelia Duminicii a 12-a după Rusalii.

Prima învățătură din pericopa evanghelică este aceea că „tânărul bogat numește pe Iisus ‹Bunule Învățător› pentru că a înțeles că Iisus învăța poporul nu doar prin înțelepciunea Sa, ci și prin bunătatea Sa”.

„În al doilea rând, pentru a fi desăvârșit, nu este suficient să fii credincios și moral, adică să nu faci răul, ci trebuie să săvârșești mult bine, adică să fii milostiv și darnic”, a explicat Patriarhul României.

A treia învățătură desprinsă din Evanghelie este aceea că  „pentru omul care caută mântuirea, ajutorul sau harul lui Dumnezeu, transformă imposibilul în posibil, schimbă lăcomia de avere în dărnicie, iar izolarea egoistă în comuniune de iubire cu Dumnezeu și cu semenii”.

Imposibilul posibil

Evanghelia se încheie cu întrebarea Apostolilor și explicația Mântuitorului: „Auzind, ucenicii Lui s-au uimit foarte mult, zicând: Atunci, cine poate să se mântuiască? Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință” (Matei 19, 25-26).

„De ce Evanghelia se încheie cu această notă de speranță? Că ceea ce nu e posibil la oameni, e posibil pentru om cu ajutorul Harului Dumnezeu”.

„Această Evanghelie ne arată că sufletul omului credincios și moral nu se poate mulțumi numai cu posesia de bunuri materiale de aceea acest tânăr bogat pune întrebarea ‹ce bine să fac ca să am viață veșnică›”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

Tânărul bogat, evlavios și moral, deși avea bogății materiale, întreabă pe Mântuitorul Hristos ce bine să facă deoarece „sufletul omului nu poate fi umplut cu bunuri materiale limitate și trecătoare” ci „dorește o iubire nelimitată și veșnică pe care numai Dumnezeu o poate oferi”.

Rostul vieții pământești

Preafericitul Părinte Daniel a explicat că evanghelia de duminică „ne arată că rostul vieții pe pământ este ca omul să dobândească viața veșnică. Însă, nu e suficient să fii desăvârșit, să fii credincios, evlavios și moral. Adică nu e suficient să nu faci rău cuiva ci trebuie să săvârșești mult bine”.

„Pentru creștin nu este suficient să fie rugător și să ducă o viața virtuoasă, ci trebuie să fie și milostiv sau darnic, să ajute după putință pe cei care au nevoie de ajutorul său”.

Milostenie se poate împlini și fără bunuri materiale, simpla rugăciune pentru mântuirea cuiva, sau un cuvânt de încurajare adresat omului în nevoie este suficient.

„Aceste fapte ale milostivirii sufletești sunt necesare și posibile mai ales dacă cel milostiv nu este bogat material”, a spus Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încheiat predica spunând că „în Evanghelia de astăzi avem un ghid, o călăuză pentru viața creștină”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, 27 august 2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente