Grupul psaltic Sf. Nicodim la hramul athonit al Chiliei Buna-Vestire – Schitul Lacu

Chilia „Buna-Vestire” a Schitului Lacu, una dintre din cele mai vechi vetre monastice athonite românești, și-a serbat hramul pe 7 aprilie (25 martie).

La invitația părintelui stareț Ștefan Nuțescu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la prăznuirea duhovnicească din Grădina Maicii Domnului a luat parte și grupul psaltic „Sf. Nicodim” al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Cei șapte cântăreți ecleziastici au fost însoțiți în acest pelerinaj de către parohul Catedralei episcopale din municipiu, Pr. George Daniel Achim, Consilier Cercetare – Dezvoltare în cadrul Episcopiei Severinului.

Slujba de hram a început duminică seara, pe 6 aprilie, cu săvârșirea Ceasului IX și a Vecerniei și Utreniei praznicale, continuând în ziua Bunei-Vestiri cu Sfânta Liturghie arhierească și Vecernia Ctitorilor.

În mijlocul obștei de viețuitori și al pelerinilor s-a aflat Întâistătătorul Dramei, Mitropolitul Pavlos, binecuvântând prin slujire arhierească trăirile înălțătoare ale slăvitului praznic închinat Maicii Domnului.

În strana dreaptă răspunsurile au fost date în limba greacă de către renumitul grup psaltic constănțean „Sf. Vasile cel Mare”, condus de protopsaltul Marian Bostan. Invitați speciali au fost Adrian Stolnicu, lambadarul Catedralei Patriarhale și diaconul mitropolitului Dramei, Adrian Georgescu, care au desfătat auzul dreptslăvitorilor creștini cu frumoasele mlădieri ale melosului bizantin.

În strana stângă a cântat grupul psaltic „Sf. Nicodim” și câțiva viețuitori ai sfântului așezământ monahal.

Bucurându-se de frumusețea cântărilor executate de cele două grupuri de muzică bizantină, Mitropolitul Dramei, Înaltpreasfințitul Pavlos, și părintele stareț Ștefan Nuțescu au invitat membrii acestora și la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, fixată după rânduiala athonită în data de 8 noiembrie.

Unul din cele mai vechi așezăminte monastice românești din Sfântul Munte este Schitul Lacu. Numele nu provine de la vreun lac din împrejurimi, ci de la termenul grecesc „lako” care înseamnă „groapă”. Schitul este situat in partea de nord-est a pensinsulei Sfantului Munte, la aproximativ patru ore de mers pe jos, de la Manastirea „Sfantul Pavel” de care apartine.

Stareț și duhovnic al Chiliei „Buna-Vestire” este părintele Ștefan Nuțescu, care a adunat în jurul său mai mulți călugări râvnitori.

Comentarii Facebook


Știri recente