Grădinița Parohiei Sfinții Trei Ierarhi-Fundeni își prăznuiește ocrotitorul

În Grădinița „Suflet de copil” a Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” – Fundeni, Protoieria II Capitală, Sfântul Ierarh Nicolae (unul dintre ocrotitorii instituției de învățământ preșcolar) este cinstit astăzi într-un mod inedit. Cu câteva zile înainte de sărbătoare, copiii, deși foarte mici, cunoșteau deja colindele, poeziile, dar și rugăciunile cuprinse în cadrul programului artistic și religios pregătit special pentru ziua Sfântului Nicolae. În plus, am aflat de la cei mici cine este Moș Nicolae, de unde vine el și ce doresc să primească în ghetuțe.

Suntem în luna decembrie, dar în grădinița Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” – care poartă amprenta arhitecturii de lemn maramureșene, adusă de părintele paroh Gheorghe Pop în București odată cu dorul de acasă – este cald și bine. De la intrare, se simte iz de tămâie. Copiii, veseli și isteți, sunt prinși în joaca pregătirilor pentru sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Ne-au delectat cu programul artistic și religios, compus din scenete cu caracter moral-religios, poezii, cântece de iarnă și colinde, iar la final ne-au oferit câteva obiecte confecționate cu mânuțele lor, în acord cu tematica sărbătorilor de iarnă. „Aceste activități au rolul și de a-i introduce pe copii în frumoasa și înălțătoarea atmosferă a praznicului Nașterii Domnului, cu atât mai mult cu cât în preajma acestor sărbători împărtășim multă bucurie semenilor noștri, dar în special copiilor, prin oferirea de daruri, mult așteptate de ei, răsplată a strădaniei depuse. De aceea, cu acest prilej, parohia noastră, dar și ostenitorii grădiniței s-au îngrijit ca programul copiilor să fie unul de excepție, iar la încheierea momentului lor artistic, aceștia să se bucure de darurile pregătite”, spune preotul Gheorghe Pop, care, în dimineața praznicului, îi va împărtăși pe cei mici, așa cum face la toate sărbătorile și în duminici.

Despre Moș Nicolae, în limbajul celor mici

Incursiunea în lumea copiilor, nerăbdători în așteptarea lui Moș Nicolae, bătrânul cel darnic și milostiv, începe cu grupa mini, a „Voiniceilor”. 13 mogâldețe, așezate pe scăunele la măsuțe croite ca pentru piticii din povești, ne privesc cu ochi mari, nevinovați. Nu au mai mult de 2 anișori, fiecare. Cu excepția lui Luca, David și Eric, ceilalți nu vorbesc, gânguresc doar, însă transmit enorm prin priviri și, când nu sunt înțeleși nicicum, arată cu degetul. Surprinzător, cu toții au înțeles și au reacționat imediat, bucuroși, când au auzit de Moș Nicolae. Receptivi la cuvintele educatoarei Larisa Morariu, încep să cânte cântecul „Săniuța”. La întrebarea părintelui Pop, care dintre cei prezenți merge la biserică, instinctiv, toți copilașii au ridicat mânuțele în aer.

La cele două grupe mici de „Fluturași”, prichindeii de 3 ani fie colorează pe fișe chipul Sfântului Nicolae, fie „pictează” cu degețelele, înmuiate în culoare albă, fulgi pe ghete roșii, decupate din hârtie.

Copiii coordonați de educatoarele Mihaela Yang și Georgiana Ionela Ghidoveț colorează cu spor. La întrebarea „Ce sfânt este desenat pe fișă?”, Alessia răspunde zâmbitoare, cu ton ridicat: „Fântul Icolaeeee”.

Matei spune că are deja ghetuțe pe care o să le folosească pe zăpadă, deoarece Moș Nicolae îi pune dulciurile pe masă. Cristiana, mereu în ton cu moda, își dorește acum, în sezonul rece, o pereche de „sănduțe” (săndăluțe). „Copii, pe unde o fi umblând Moș Nicolae acum?”, sunt întrebați cei mici. O fetiță blondă, firavă, spune rapid: „Prin cutii”. „Ce caută?”, a venit prompt întrebarea. „Jucării”, a răspuns aceeași copilă cu dezinvoltură, după care s-a alăturat colegilor săi pentru a fredona: „Domn, Domn să-nălțăm”.

„Fluturașii” din grupa educatoarei Diana Andreea Țăran sunt la fel de spontani și comunicativi. În fruntea listei – Vladimir. Copilul dă tonul cântecului „Moș Crăciun cu plete dalbe”. Aplecat asupra unei ghetuțe roșii din hârtie spune: „Pitez puzi apadă” („pictez fulgi de zăpadă”), după care ne lămurește că dorește de la Moșuâ un purcel. Rareș, nedezlipit de părintele Gheorghe Pop, își exprimă dorința: „Vleau un tic-tac din ticlă” („Vreau un ceas din sticlă”).

Urcăm pe scara interioară din lemn sculptat, accesibilă doar copiilor, până la etaj, pentru a-i cunoaște pe „Ursuleți”, copii mai mărișori, de grupă mijlocie, aflați sub atenta grijă a educatoarei Mihaela Copaciu.

Dialogul se țese imediat: „Cine este Moș Nicolae, copii?”. „Este cineva care aduce multe dulciuri”, răspunde Răzvan. „Și de unde vine el?” „De la acoperiș!”, exclamă Agnes. „De la biserica noastră din curte”, adaugă Răzvan. „Este un sfânt care stă în biserică”, este de părere Ștefan. „Cine îl ajută pe Moș Nicolae să aducă daruri?” „Moș Crăciun!”, spun, în cor, câțiva copii.

După ce rostesc corect rugăciunea „Tatăl nostru” și fac semnul sfintei cruci, toți copiii cântă „Astăzi S-a născut Hristos” și „Bună dimineața la Moș Ajun”. La plecare, după ce ascultăm și un cântec în limba engleză, reținem că trebuie să fim darnici „cu cei săraci, mai ales cu copiii” și că „biserica este casa Părintească, casa lui Dumnezeu din cer”.

Pentru câteva momente, ne-am oprit și în cabinetul logopedului și psihopedagogului Carmen Cojocaru, care ține să precizeze: „Copiii care merg la biserică sunt mai liniștiți interior, lucrez mai bine cu ei, iar faptul că se împărtășesc îi ajută foarte mult. Și acasă au o atitudine adecvată față de părinți, și față de noi. Aici este o atmosferă foarte plăcută și condițiile sunt foarte bune”.

Copiii de azi ai bisericii, oamenii de mâine ai întregii societăți

„Cu rugăciunile Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, răspunzând chemării Mântuitorului Iisus Hristos: „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu”, parohia noastră desfășoară în această clădire și în cadrul Grădiniței „Suflet de copil” o frumoasă și rodnică activitate instructiv-educațională. Aici, copiii au parte de condiții și mijloace de educație deosebite, personal didactic și auxiliar calificat, într-un mediu pedagogic, dar și duhovnicesc ales, căldură sufletească, lucrare spirituală și binecuvântare sfântă. Toate acestea contribuie la formarea lor ca oameni aleși în societate și la însușirea și cultivarea valorilor religios-morale, precum: iubirea de Dumnezeu și de semeni, bunătatea, răbdarea, solidaritatea, cinstea, dărnicia, respectul și ascultarea față de părinți și dascăli, ca principii fundamentale în educație. Tot aici, copiii au început să-L cunoască mai mult pe Dumnezeu, să descopere rugăciunea, să se apropie cu mai multă dragoste de Biserică, să-și dorească să intre aproape în fiecare zi, în drumul lor spre grădiniță, în sfânta biserică, iar în sărbătorile din cursul săptămânii să primească Sfânta Împărtășanie”, încheie preotul paroh Gheorghe Pop. (Reportaj semnat de Raluca Brodner și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 6 decembrie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente