Gheronda Partenie, starețul Mănăstirii athonite „Sfântul Pavel”, a atras atenția asupra pericolului pe care telefoanele mobile și internetul îl reprezintă pentru viața monahală.
Povestind despre dificultățile întâmpinate în cei aproape 50 de ani de când este stareț al așezământului monahal, Gheronda Partenie a amintit de monahi care, deși s-au retras în pustie pentru a se dedica lui Dumnezeu, au căzut pradă ispitei tehnologiei moderne.
Duhovnicul a atras atenția asupra faptului că telefoanele mobile de astăzi sunt foarte periculoase.
„Suntem foarte atenți, pentru că sunt foarte periculoase. Mulți monahi s-au vătămat foarte tare prin aceste mijloace de informare în masă și cu internetul.”
„Monahii nu trebuie să urmărească așa ceva, pentru că sunt periculoase, mulți monahi s-au distrus. Era un monah tânăr din Kerasia care a avut niște ispite și l-a sfătuit cineva să vină să ia sfat de la mine: De unde ești, fiule? – Din Kerasia, de la cutare chilie. Am venit să iau sfat pentru că am niște ispite. Și atunci când mi-a mărturisit gândurile lui, l-am întrebat dacă au telefoane mobile acolo. Și mi-a spus că toți au telefoane și stau toată noaptea și se uită”.
Nu se poate astfel!
Gheronda Partenie a evidențiat că monahii care cad în astfel de tentații nu se mai concentrează asupra rugăciunii și se îndepărtează de scopul esențial al vieții lor: comuniunea cu Dumnezeu.
„Este periculos să pleci din lume, să mergi la mănăstire, la pustie, să-ți iei calculator și să te uiți la internet. E mai mult decât un lucru satanic. Știți ce se întâmplă? Când vede astfel de lucruri, iar noaptea va merge să facă rugăciunea lui Iisus, mintea se va duce acolo.”
„Telefonia mobilă aduce o vătămare enormă și mirenilor, în special tinerilor, dar și monahilor. De pildă, un monah de-al meu, care acum lipsește din mănăstire, pe care l-am făcut rasofor, l-am tuns monah, schimonah, mi-a spus că a primit un telefon și a cerut binecuvântare să-l folosească. I-am spus: Fiule, nu te încurca cu telefonul, este o ispită! M-ai văzut pe mine cu telefon? E ispita! Lasă telefonul! Însă m-a rugat mult și i-am zis să facă ce vrea. Spunea că îl va folosi la o nevoie foarte mare, însă a abuzat de el. Și a început să vorbească cu multă lume, iar, în final, atunci când bătea clopotul de slujbă, nu se mai trezea, somn. Nu se poate astfel!”
Foto credit: O chilie Athonită