Galați | Biserica preotului martir Constantin Varlam și spațiul memorial amenajat de parohie au fost sfințite

Arhiepiscopul Casian a resfințit luni ctitoria preotului martir Constantin Varlaam și a binecuvântat spațiul memorial pe care i l-a dedicat parohia gălățeană Fundeanu.

Credincioșii l-au primit pe ierarh în port popular. Printre ei s-a aflat și o rudă a Pr. Constantin Varlam, în vârstă de 95 de ani. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ierarhul a precizat că „părintele Constantin, acum 82 de ani, împreună cu Episcopul Nifon Criveanu, sfințea ctitoria sa – Biserica ‹Sfântul Nicolae›, fără să știe că după aceea avea să vină înghețul ateo-comunist care l-a deposedat, l-a dezmoștenit, i-a dat temniță grea”.

„A ales refugiul cu românii de suflet în Munții Vrancei, unde aproape un deceniu n-a știut nimeni de el. Devenind păstor de oi, și-a păscut în duh ‹oițele duhovnicești›. De acolo nu s-a mai întors, găsindu-i-se trupul cu capul detașat prin moarte violentă. Acum odihnește aici, cu preoteasa sa surghiunită în Ardeal”, a spus IPS Casian.

©Arhiepiscopia Dunării de Jos

La final, Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat Aşezământul multifuncţional construit şi amenajat în ultimii doi ani în curtea bisericii, compus dintr-un muzeu, un centru social şi camera memorială a preotului martir Constantin Varlam.

Camera memorială amenajată în cinstea preotului martir. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Pentru implicarea în lucrările de restaurare şi de amenajare a locaşului de cult, precum şi pentru construcţia unui nou aşezământ parohial, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat actualului paroh din Fundeanu, preotul Florin Lefter, rangul bisericesc de iconom stavrofor.


Pr. Constantin Varlam s-a născut în anul 1904. Persecutat în timpul regimului comunist, a fost nevoit să plece din parohie, iar după o perioadă de 4 ani de pribegie, în anul 1954, a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Presbitera Eufrosina, soţia părintelui a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente