Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea tuturor celor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului.
În bisericile din România după Sfânta Liturghie s-au oficiat slujbe de pomenire ale eroilor. Vă prezentăm o selecție de imagini care arată cum a fost marcată Ziua Eroilor în diferite localități din țară.
PS Benedict Bistrițeanul, a urcat la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial.


Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din municipiul Pitești aflat în incinta Cimitirului Militar.


În Cimitirul Militar din Pitești de circa 11.000 mp sunt 230 de cruci / morminte pentru români și 259 pentru străini. Numărul morților este de 1688, 1077 români, 609 germani și austrieci (origini croate și sârbe) și 2 francezi. Inaugurat în anul 1920, reamenajat în 1938 și 1972, cimitirul este consacrat eroilor neamului morți pentru patrie în 1916-1919.
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de pomenire a eroilor români la Mănăstirea Comana.



Și la Mănăstirea Putna a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor români.

La Parohia Adormirea Maicii Domnului din comuna Straja, jud. Suceava, a avut loc avansarea în grad de locotenent – colonel a veteranului de război Gheorghe Cotos la împlinirea venerabilei vârste de 100 ani.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului alături de un sobor de preoţi şi diaconi şi a oferit credincioşilor cozonac şi ouă roşii, potrivit tradiției legate de Înălțarea Domnului.

La Monumentul Eroilor din incinta Bisericii Ortodoxe din Oituz – “Mausoleul duhovnicesc al eroilor de pe Valea Oituzlui”, s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru cei ce și-au jertfit viața pentru apărarea țării, întregirea neamului nostru românesc și apărarea dreptei credințe strămoșești.

La monumentul eroilor din Moinești au avut loc o slujbă de pomenire și un moment artistic omagial.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a prezidat liturghia prilejuită de hramul principal al Catedralei Naţionale, cât şi parastasul pentru martirii neamului românesc la Paraclisul CMN.

IPS Teofan a fost prezent la Mănăstirea Neamț unde la finalul Sfintei Liturghii a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului monahal și pentru eroii neamului.

La Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița, slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Urmăriți-ne pe Instagram @Basilica.ro