FOTO: Duminica Ortodoxiei în lume

Duminica Ortodoxiei este o celebrare a cultului sfintelor icoane. De aceea, în întreaga lume, în centrul slujbelor și procesiunilor din această zi se află frumusețea reprezentărilor sfinte.

La Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a liturghisit în prima duminică din Post împreună cu Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului.

Slujba a avut loc în Biserica istorică „Sfântul Gheorghe” din cartierul Fanar, Istanbul. ©Patriarhia Ecumenică
După slujbă a urmat o procesiune cu sfintele icoane în curtea Patriarhiei. ©Patriarhia Ecumenică

În Egipt, Patriarhul Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi a slujit în Duminica Ortodoxiei în Catedrala „Buna Vestire” din Alexandria.

Printre altele, PF Teodor a vorbit la predică despre epidemia de coronavirus, care „a venit să le arate oamenilor cât de slabi suntem”. ©To Thema Online
În Țara Sfântă, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a prezidat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântului Mormânt, apoi tradiţionala procesiune cu sfintele icoane.

Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, a slujit alături de Patriarhul Ierusalimului. ©Teofil Anăstăsoaie

În cadrul slujbei părintele Teofil s-a rugat pentru depăşirea situaţiei generate de Coronavirus (COVID-19).

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a celebrat Duminica Ortodoxiei în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova.

PF Kirill în timpul Sfintei Liturghii. ©Patriarhia Moscovei

În Serbia, Patriarhul Irineu a slujit de sărbătoarea sfintelor icoane în parohia „Sfântul Sava” din cartierul Vračar al Belgradului.

Duminica Ortodoxiei la Belgrad. ©Patriarhia Serbiei

În Duminica Ortodoxiei, Patriarhul Neofit al Bulgariei a liturghisit în Catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia.

©Patriarhia Bulgariei
Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Atena. La slujbă a participat președintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos.©Christos Bonis

Frumusețea acestei sărbători a fost surprinsă și de pagina ortodoxă Stephanos & Alexandria Missionaries to Albania care a publicat o galerie de imagini cu tineri celebrând sfintele icoane la Mănăstirea Sfântul Vlasie din oraşul albanez Durrës.

Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente