Duminica Ortodoxiei în Ierusalim / Cum afectează Coronavirusul pelerinajele la Locurile Sfinte

Duminica Ortodoxiei a fost celebrată în Biserica Sfântului Mormânt prin liturghie patriarhală. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a prezidat Sfânta Liturghie, apoi a condus tradiţionala procesiune cu sfintele icoane în jurul locurilor sfinte.

Din sobor a făcut parte Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

„Conform rânduielii vechi după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost înconjurat Sfântul Mormânt într-o procesiune cu sfintele icoane, iar la final, Patriarhul a citit evanghelia în faţa Sfântului Mormânt. Apoi au fost rostite rugăciuni speciale împreună cu anatematismele care se păstrează în tradiţia veche prin care sunt condamnaţi eretcii care au stricat dreapta credinţă, încă de la primii şi până în zilele noastre”, a declarat Arhim. Teofil Anăstăsoaie pentru Radio Trinitas.

În cadrul slujbei părintele Teofil s-a rugat pentru depăşirea situaţiei generate de Coronavirus (COVID-19).

„L-am rugat pe Bunul Dumnezeu să ocrotească poporul român, pe cei care sunt încercaţi de aceste situaţii de sănătate şi să ajute Domnul ca să putem trece cu bine, să putem continua #caleapostului şi să vedem cu bine slăvita Înviere. Tuturor pace şi binecuvântare de la Sfintele Locuri”, a precizat reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Arhim.Teofil a făcut parte din soborul care a slujit alături de Patriarhul Ierusalimului. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Arhimandritul Teofil a adus câteva lămuriri privind situaţia pelerinilor de la Locurile Sfinte în contextul epidemiei existente în prezent.

„Din cauza răspândiri coronavirusului şi pelerinii prezenţi la Sfintele Locuri au avut de suferit pentru că autorităţile din zona Palestinei au închis o parte dintre hoteluri şi au interzis accesul grupurilor mari de oameni pentru a vizita obiectivele respective, deci itinerariul nu a putut fi respectat întru totul”.

„În zona Israelului, în Ierusalimul, încă se permite accesul şi bisericile sunt deschise, deci slujbele s-au desfăşurat conform calendarului obişnuit, dar pentru perioada care urmează se estimează ca măsurile să se înăsprească pentru că încep să se confirme aceste cazuri de îmbolnăviri”, a spus părintele Teofil.

Clericul român îi sfătuieşte pe cei care aveau programate vizite către locurile sfinte „să îşi modifice data de plecare, să aştepte până ce situaţia se va clarifica”, deşi „au fost pelerini care au venit la Ierusalim înainte de a fi adoptate măsurile acestea şi s-au rugat în Biserica Sfântului Mormânt, dar nu în număr foarte mare”.

Citeşte şi: Bisericile din Betleem vor fi închise pentru 14 zile

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente