Forumul românilor de pretutindeni

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, organizează, zilele acestea, în Capitală, cea de-a treia ediție a Forumului Românilor de Pretutindeni. Lucrările au fost deschise vinerea aceasta, în prezența delegatului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, după cum aflăm de la TRINITAS TV. Preasfinția Sa le-a vorbit participanților despre organizarea administrativă a Bisericii noastre în afara granițelor României și despre sprijinul pe care îl acordă Biserica tuturor celor care se află departe de țară.

„Avem la ora actuală trei mitropolii: Mitropolia Basarabiei, Mitropolia pentru Europa Centrală și de Nord cu două Eparhii – Arhiepiscopia Germaniei și Episcopia Europei de Nord, avem Mitropolia Europei Occidentale cu trei eparhii: Arhiepiscopia de la Paris, Episcopia Italiei și Episcopia pentru românii din Spania și Portugalia. Pentru cele două Americii avem Arhiepiscopia din Statele Unite, pentru Românii din apropierea granițelor României avem Episcopia pentru românii din Ungaria, Episcopia Dacia Felix pentru românii din Serbia și avem o Episcopie pentru românii din Australia și Noua Zeelandă. Avem două reprezentanțe ale Bisericii noastre, cea mai veche de la Ierusalim și una mai nouă la Bruxelles pe lângă instituțiile europene. Avem și câteva parohii la Sofia, la Istanbul, la Johannesburg, în Japonia și altele în curs de organizare. Vrem să subliniem ajutorul și buna colaborarea a Patriarhiei Române cu Guvernul, cu Președinția, cu Departamentul pentru Românii de pretutindeni și de aceea mulțumim celor care ne ajută, care înțeleg că trebuie să colaborăm pentru o mai eficientă lucrare între frații noștri din străinătate. Noi, Patriarhia Română avem un protocol de colaborare cu Departamentul, însă sperăm să îl reînnoim în cel mai scurt timp dată fiind schimbarea structurii guvernamentale privind destinul acestui departament”, a spus Preasfinția Sa.

Evenimentul reunește peste 150 de reprezentanți ai mediului asociativ românesc de pretutindeni, oficialități și experți din cadrul aparatului central al Guvernului, profesori universitari, jurnaliști, diplomați, oameni de afaceri și europarlamentari români.

„Românii din afara granițelor sunt corp comun cu românii din România și practic întregesc spiritualitatea, esența și creativitatea poporului român și nu putem să facem o distincție, din această perspectivă, între cei care trăiesc în România și cei care trăiesc în afara granițelor pentru că, până la urmă, cu toții avem o rădăcină comună, rădăcina neamului românesc”, a spus Cristian David, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni.

„Este foarte important pentru un Minister ca Ministerul Muncii să aibă o relație directă cu toate comunitățile de români, indiferent dacă ele sunt pe teritoriul țării sau în afara granițelor. Ministerul Muncii este foarte preocupat de condițiile și modul în care lucrătorii români sunt tratați în toate țările din Uniunea Europeană”, a spus Mariana Câmpeanu Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

„Cred că trebuie să plecăm un pic de la principii și apoi să mergem pe teren să vedem ceea ce se întâmplă. Dacă vorbim despre principii cred că un principiu european important este ca fiecare copil să aibă dreptul să învețe în limba în care se simte confortabil și evident că limba maternă este această limbă. Vreau să vă spun că România a acordat o atenție deosebită acestui principiu iar modelul de educație pentru minorități în România a fost apreciat de Bruxelles de mai multe ori”, a spus Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale.

Unul dintre obiectivele acestei întâlniri este acela de a stabili, pentru anul 2014, organizarea primei ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni. Lucrările forului se vor încheia sâmbăta aceasta.

Comentarii Facebook


Știri recente