Festivalul de artă creștină românească de la Teliu

Asociația social-culturală „Suflet Transilvan” în parteneriat cu Primăria comunei Teliu, Protopopiatul ortodox Săcele, Asociația „Sinapsa XXI” și Parohia Teliu-Vale au organizat la Teliu, județul Brașov, în perioada 11-14 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a patra ediție a Festivalului de Artă Creștină Românească. Manifestarea a vizat întărirea legăturilor istorice și culturale dintre românii din țară și comunitățile românești din diaspora, ipostaziate în trupul Bisericii.

Festivalul, la care au luat parte și jurnaliști de la „Ziarul Lumina”, a debutat vineri, 12 iulie, cu participarea invitaților, a unor membri ai Parlamentului României și ai autorităților locale, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în Biserica „Sfinții Arhangheli” din orașul Săcele. „Am primit cu aleasă bucurie inițiativa Protopopiatului Săcele de a organiza, împreună cu alte câteva asociații cultural-creștine, un festival de artă creștină românească în Arhiepiscopia Sibiului, menit a reuni valori spirituale ale neamului românesc din timpurile străvechi până în prezent, precum și de a dinamiza lucrarea pastoral-misionară a Bisericii în această parte a eparhiei noastre”, se arată în cuvântul de binecuvântare adresat participanților de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Programul festivalului, destul de dens, a cuprins, printre multele manifestări, o prezentare a situației românilor din Valea Timocului, a istoriei Mitropoliei Basarabiei și a problemelor cu care se confruntă românii ortodocși de dincolo de Prut, suferințele populației aromâne de la noi în timpul strămutărilor și deportărilor comuniste, vizitarea Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, a Muzeului Etnografic „Vatra Hărmanului”, comunicări și seminarii despre memoriile originii românilor, mărturii și documente, un extraordinar spectacol de muzică și poezie, precum și pelerinaje la mănăstirile Valea Mare și Sita Buzăului din Episcopia Covasnei și Harghitei.

La festivalul de la Teliu au participat pr. protopop Boian Alexandrovici din Valea Timocului (Serbia); poeții Moni Stănilă și Alexandru Vaculovschi din Basarabia; Marius Marian Șolea, consilier la Ministerul Culturii și Cultelor; părintele arhimandrit Hristofor Bucur, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov; pr. Călin Sămărghitan; Virgil Borcan, lector universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov; interpreta de muzică aromână Ianula Gheorghe și Aurica Piha, de la Radio România Internațional. De asemenea, au citit din creațiile proprii prozatoarea Catia Maxim, poeții Diana și Florin Caragiu, Daniela Șontică, redactor-șef al „Ziarului Lumina”, Cristina Cârniceanu, Eugenia Țarălungă, Florian Silișteanu, Ștefan Ciobanu, Nicoleta Popa și Daniel Drăgan.

Conștiință și unitate în jurul lui Hristos

La finalul festivalului am consemnat câteva opinii ale participanților:

Florin Caragiu, coorganizator al festivalului, președintele Asociației „Sinapsa XXI”: „Ideea acestei manifestări a fost reunirea românilor din mai multe zone din țară și de dincolo de granițele României: din Basarabia, din Serbia, din comunitatea aromânilor, în ideea de a sublinia, prin cunoașterea istorică culturală reciprocă, unitatea de neam ipostaziată în trupul Bisericii, unitate identificată prin chipul lui Hristos, care se dezvoltă creator în comuniune prin împărtășirea reciprocă a darurilor. Dorim a stabili, aici la Teliu, un focar de renaștere a acestei conștiințe de unitate în jurul lui Hristos”.

Arhim. Hristofor Bucur, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov: „Printr-o manifestare ca aceasta, se încearcă restaurarea neamului românesc. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să ne unim ca neam, și românii, risipiți în toată lumea, dar mai ales în jurul țării noastre, să devină tot mai puternici”.

Aurica Piha, Radio România Internațional, secția aromână: „Eu am prezentat o carte despre sfinții aromâni, care cuprinde și un studiu despre pelerinajul la Ierusalim, o tradiție din vechime a aromânilor. Toate manifestările s-au desfășurat nu numai într-un spirit al culturii române, ci și al trăirii duhovnicești, și asta mi-a plăcut foarte mult”.

Pr. Costin Butnar, parohul din localitatea Teliu-Vale: „Această ediție a festivalului a adus în parohia noastră, pentru prima dată, români din Valea Timocului și Basarabia, precum și membri ai comunității aromâne de la noi, iar pe viitor dorim să avem ca oaspeți frați și din alte comunități istorice. Avem marea bucurie că un ctitor al bisericii noastre, aflată și ea în construcție, și-a exprimat dorința să ajute comunitatea românilor din Valea Timocului, făcându-i o donație în bani, pe care părintele Boian Alexandrovici a mărturisit că o va folosi pentru ridicarea unei noi biserici pentru românii de acolo. Ideea a fost să rămânem în comuniune, de aceea am și săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica «Sfinții Arhangheli» din Săcele, unde ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Redescoperindu-ne unii pe alții, rămânem în comuniune cu Dumnezeu”, ne-a mărturisit părintele Costin Butnar, sufletul acestei manifestări.

(Articol apărut sub semnătura lui Dumitru Manolache și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 16 iulie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente