Familia duhovnicească a românilor din Strasbourg

Pentru românii ortodocși din Strasbourg, capitala regiunii franceze Alsacia, anul care s-a încheiat a fost unul plin de încercări, dar cu tot atât de multe realizări și evenimente. După ce a primit vizita și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, comunitatea românilor ortodocși din Strasbourg a continuat un drum spre îmbogățire și creștere.

Istoria românilor din Strasbourg pornește tocmai din primii ani ai secolului trecut, odată cu studenții teologi care au ales să studieze la prestigioasa universitate franceză. Deși odată cu instaurarea comunismului în țara noastră studenții nu au mai avut voie să vină aici, în timp, politica externă s-a mai relaxat, iar Biserica a reluat schimburile universitare cu Franța. Grație burselor oferite de statul francez, mai mulți teologi români au venit în Alsacia pentru studii aprofundate și de doctorat. Unul dintre aceștia a fost chiar Întâistătătorul Bisericii noastre.

Numărul studenților a început să crească, iar românii aveau nevoie de un preot care să îi adune laolaltă la slujbe săvârșite în limba maternă. Astfel că în noiembrie 1984 a sosit din România, împreună cu familia, părintele Vasile Iorgulescu. Comunitatea românească a primit spre folosire Capela ‘Saint Jean de Hoenheim’, unde au rămas până în 2005.

La început, de teama agenților infiltrați din România de regimul comunist, românii se temeau unii de alții. ‘Slujbele adunau însă câte 30-70 de persoane, care au învățat să se cunoască și să se ajute’, spune preotul Vasile Iorgulescu. Cu timpul, tot mai mulți români au început să vină la micuță capelă, așa că, din anul 2000, vechea capelă a devenit neîncăpătoare. Apoi, la sfârșitul anului 2006, prin bunăvoința călugărițelor din ordinul ‘Marie Réparatrice’ și la intervenția Arhiepiscopiei catolice de Strasbourg, românii ortodocși au primit în grijă o biserică mai mare, în care își desfășoară și astăzi activitatea.

O mare familie duhovnicească

În tot acest timp, biserica a fost un loc de întâlnire a tuturor românilor din oraș, unde au învățat să trăiască laolaltă și în cele din urmă să se ajute frățește, în această perioadă a ‘crizelor’ de tot felul, ‘în primul rând o criză de încredere a oamenilor unul în altul’, după cum spune părintele Vasile Iorgulescu. Această opinie se adaugă altora, exprimate de un enoriaș aparținând unei familii mixte: ‘Parohia ortodoxă română este în același timp un loc de cult și un loc de regăsire, care permite românilor din Strasbourg să se reculeagă și să se sprijine între ei, iar francezilor să se integreze într-un mediu primitor și bogat în tradiții. Astfel, practica frecventă a agapelor și a comemorărilor reprezintă un moment de convivialitate care prelungește Liturghia și îngăduie credincioșilor și tuturor membrilor comunității să se apropie între ei. Din această participare se naște un puternic sentiment de apartenență la o mare familie duhovnicească’.

La începutul lunii aprilie a anului trecut, membrii comunității de români din Strasbourg au primit vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a și sfințit catapeteasma Bisericii ‘Sfântul Ioan Botezătorul’, icoanele, capela pentru slujbele de peste săptămână, sălile de cursuri și conferințe, precum și două troițe sculptate în România și destinate a fi amplasate în Cimitirul militar de la Haguenau, la 40 km nord de Strasbourg, unde își dorm somnul de veci 467 de eroi români din Primul Război Mondial.

Toți oamenii au încercat să dea o mână de ajutor pentru pregătirea importantului eveniment, ne spune părintele paroh Vasile Iorgulescu: ‘Depun mărturie că nimeni nu a rămas indiferent la apelul nostru: unii au ajutat cu obolul, alții cu transportul obiectelor și nu puțini cu munca și cu competența lor. Chiar și firmele sau șantierele administrate de români ne-au facturat numai costul materialelor, niciodată munca prestată. Studenții au fost, la rândul lor, prezenți la tot pasul, ajutând uneori până noaptea târziu la curățenia din biserică, la pregătirea meselor și a pachetelor, la împodobirea lăcașului de cult și la multe altele’.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul jertfelnic al enoriașilor, toate au fost pregătite la timp. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sosit însoțit de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și a fost întâmpinat în parohie de Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, de Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei și de Preasfințitul Episcop-vicar Marc Nemțeanul.

Roadele tuturor năzuințelor

‘Pentru credincioșii parohiei noastre, departe de a fi un motiv de încordare sau de dezbinare – cum se întâmplă adesea, pregătirile multiple, în ritm accelerat, au fost mai curând un prilej suplimentar de a-și manifesta solidaritatea pe toate planurile: gospodăresc, financiar, moral, spiritual, liturgic, cultural etc. În plus, câteva zeci de studenți români de la diferitele facultăți din oraș s-au asociat membrilor mai vechi ai coralei bisericii și s-au pregătit timp de mai multe săptămâni pentru slujba solemnă de sfințire’, a mai spus părintele Vasile Iorgulescu. De atunci, corala este în mod constant solicitată la diferite concerte din oraș sau din regiune. Ultimele două concerte ale corului bisericii românești din Strasbourg au avut loc în luna decembrie 2011 – primul în biserica parohiei, cel de-al doilea într-o mare biserică protestantă din oraș. Publicul prezent în număr impresionant a ovaționat prin aplauze îndelungi frumusețea colindelor și sensibilitatea interpretării, iar presa și televiziunea din zonă are acordat o atenție particulară evenimentului.

Acum, după 25 de ani de lipsuri și eforturi, parohia dispune de aproape tot necesarul pentru a-și desfășura activitatea în mod normal: o biserică spațioasă, bine amenajată, așezată în mijlocul unuia din cele mai vestite orașe ale Occidentului, și dotată cu tot ce îi trebuie. Părintele Vasile Iorgulescu speră ca pe viitor să se poată realiza și pictura interioară. În parohie mai există o capelă pentru slujbele din timpul săptămânii, săli de cursuri și conferințe. ‘Roadele tuturor năzuințelor sunt deja vizibile, întrucât se poate sluji de mai multe ori pe săptămână, școala parohială coordonată de preoteasa Iosefina Iorgulescu funcționează regulat, au loc concerte de muzică bisericească, conferințe, mese rotunde, grupuri de reflecție, întâlniri ecumenice, expoziții etc. La rândul lor, studenții români, prezenți în număr foarte mare la Strasbourg, și-au găsit aici o veritabilă familie duhovnicească și s-au putut constitui, sub oblăduirea Bisericii, într-o asociație extrem de activă și apreciată’, ne-a mai mărturisit parohul bisericii ortodoxe române din Strasbourg. (Articol publicat în săptămânalul Lumina de Duminică din 22 ianuarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente