Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad are un nou decan

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și în urma concursului organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, părintele prof. univ. dr. Cristinel Ioja, a fost desemnat luni, 2 mai 2016, în funcția de decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.

„Misiunea încredințată părintelui profesor Cristinel Ioja, aceea de a coordona activitatea teologică, didactică, de cercetare şi administrativă a Facultății de Teologie arădene, se înscrie în slujirea pe care preacucernicia sa o desfășoară la catedră din anul 2000 și la Sfântul Altar din anul 2014. Această nouă postură a părintelui decan devine cu atât mai mult importantă cu cât, în toamna acestui an, facultatea noastră va împlini 25 de ani de la reînființarea sa. De altfel, prin funcția pe care o deține, preacucernicia sa se înscrie în prestigiosul șir al directorilor, rectorilor și decanilor, pe care această instituție de cultură ecleziastică arădeană i-a avut de la înființarea sa (1822) și până în prezent”, după cum subliniază protos. dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Dintre cei care au slujit Institutul Teologic, amintim pe: Roman Ciorogariu, viitorul episcop al Oradiei (director al Institutului Pedagogic-Teologic, 1901-1917); dr. Teodor Botiș (primul rector al Academiei Teologice arădene, 1918-1938); preotul martir dr. Ilarion V. Felea (rector al Academiei arădene, 1947-1948).

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad se înscrie astfel, între institutele teologice de învățământ superior din Patriarhia Română, angajându-se pe mai departe în formarea spirituală a viitorilor slujitori ai altarelor și în cercetarea științifică care se impune în plan academic.

 

***

Părintele profesor Cristinel Ioja s-a năcut în data de 09 martie 1974 în Lipova, judeţul Arad din părinţii Gheorghe şi Aurica, buni credincioşi ai Bisericii. Studiile gimnaziale le face în orașul natal după care urmează Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeş (1990-1995), Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad (1995-1999) cu licenţa elaborată la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă, Studii Aprofundate în cadrul Secţiei Sistematice cu lucrare de disertaţie la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă (1999-2000), studii de doctorat la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din Bucureşti sub coordonarea Pr. Prof. Acad. Dumitru Popescu (2002-2007). Susţine teza de doctorat Raţiune şi Mistică în Teologia Ortodoxă în anul 2007 la Universitatea Bucureşti. În anul 2005 este membru în Grantul de cercetare Leonardo Da Vinci intitulat Formare de formatori în studii misiologice şi ecumenice, cu stagiu de cercetare la Oslo (Norvegia), primul grad internaţional de cercetare din teologia ortodoxă română.

 

Comentarii Facebook


Știri recente