Factbox: Ortodoxia Românească în Austria. Harta interactivă a parohiilor

De Ziua Austriei (26 Octombrie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară.

Biserica Ortodoxă Română este reprezentată în Austria printr-un vicariat. Parohiile sunt, din punct de vedere al dreptului civil austriac, filiale ale Comunității Ortodoxe Române constituită în jurul parohiei „La Sfânta Înviere“ și „Sf. Apostol Andrei“ din Viena. Aceasta a fost recunoscută în 1967 ca și Corporație de drept public.

Vicariatul face parte din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Vicar eparhial este, începând din 1998, Părintele Nicolae Dura, actualul paroh.

Ierarhi: Mitropolitul Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – Înaltpreasfinția Sa este și Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Sediu eparhial: Fürther Strasse 166-168, Nürnberg.

Parohii: 25 de parohii în total pe teritoriul Austriei. Harta interactivă mai jos (pentru Austria debifați celelalte regiuni):

Cronologie

În Austria se găsește cea mai veche comunitate ortodoxă românească din Europa Centrală: datează din secolul al XVIII-lea.

1776: Împărăteasa Maria Tereza a dat comunităţii greco-valahe, strânsă în jurul paraclisului Sf. Gheorghe din Steirhof, un privilegiu religios, privilegiu confirmat în 1782 de Împăratul Iosif al II-lea. Paraclisul era deschis pentru toţi credincioşii ortodocşi, indiferent de naţiune şi limbă.

1788: Mai mulţi greci şi multe familii bogate de români – supuşi austrieci – s-au despărţit de ceilalţi greci şi au întemeiat biserica de pe Fleischmarakt, zidită în 1790.

1892: Un român bănăţean, cu inimă şi suflet mare, Alexandru Lupu, fost colonel, apoi general în armata imperială, și care trăia ca pensionar la Viena, a inițiat organizarea unei „Colonii Române” la Viena.

1902: A fost înființat Clubul Român la Viena, creat pe baza une comunități bisericești existente deja din secolul trecut.

1906: Românii au închiriat o locuinţă, în Palatul Dietrichstein – 1, Löwelstrasse 8 – unde s-a amenajat o capelă, care se foloseşte şi astăzi.

1967: Parohia Ortodoxă Română „La Sfânta Înviere” din Viena a fost recunoscută drept Corporație de drept public prin legea privind Ortodoxia (Orthodoxengesetz), celelalte parohii românești fiind recunoscute pe plan juridic ca filiale ale acestei prime comunități.

1993: A fost înființată Mitropolia Germaniei și Europei Centrale, strămoașa Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

1998: Printr-o rezoluţie a Adunării eparhiale, Biserica Ortodoxă Română din Austria s-a organizat ca Vicariat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Germania, Austria şi Luxemburg, iar Păritnele Nicolae Dura a fost ales vicar.

2008: În cadrul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a fost înființată, ca eparhie sufragană, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

2009: Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Austria. Preafericirea Sa a sfințit bisericile „La Sfânta Înviere” din Viena și „Sfinții Arhangheli” din Salzburg. Vizita a constituit și un prilej de reînnoire a bunelor relații cu Biserica Romano-Catolică din Austria.

2017-2020: A crescut masiv numărul de cetățeni români în Austria, de la aproximativ 80.000 la 125.000, exceptând pe cei care au obținut cetățenia țării-gazde și care nu mai sunt incluși în statistici.


Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Virgil Cândea, Biserica trăită departe. Viaţa religiosă a românilor din Austria, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti 2005; „Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Istoric şi perspective (1994-2021)” (document în lucru la Centrul Eparhial Nürnberg); Mitropolia-ro.de; Rumkirche.at

Vezi și:

Foto credit: Rumkirche.at (Parohia „La Sfânta Înviere” din Viena, Paști, 2018)

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…