Factbox: Ortodoxia Românească în Austria. Harta interactivă a parohiilor

De Ziua Austriei (26 Octombrie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară.

Biserica Ortodoxă Română este reprezentată în Austria printr-un vicariat. Parohiile sunt, din punct de vedere al dreptului civil austriac, filiale ale Comunității Ortodoxe Române constituită în jurul parohiei „La Sfânta Înviere“ și „Sf. Apostol Andrei“ din Viena. Aceasta a fost recunoscută în 1967 ca și Corporație de drept public.

Vicariatul face parte din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Vicar eparhial este, începând din 1998, Părintele Nicolae Dura, actualul paroh.

Ierarhi: Mitropolitul Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – Înaltpreasfinția Sa este și Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Sediu eparhial: Fürther Strasse 166-168, Nürnberg.

Parohii: 25 de parohii în total pe teritoriul Austriei. Harta interactivă mai jos (pentru Austria debifați celelalte regiuni):

Cronologie

În Austria se găsește cea mai veche comunitate ortodoxă românească din Europa Centrală: datează din secolul al XVIII-lea.

1776: Împărăteasa Maria Tereza a dat comunităţii greco-valahe, strânsă în jurul paraclisului Sf. Gheorghe din Steirhof, un privilegiu religios, privilegiu confirmat în 1782 de Împăratul Iosif al II-lea. Paraclisul era deschis pentru toţi credincioşii ortodocşi, indiferent de naţiune şi limbă.

1788: Mai mulţi greci şi multe familii bogate de români – supuşi austrieci – s-au despărţit de ceilalţi greci şi au întemeiat biserica de pe Fleischmarakt, zidită în 1790.

1892: Un român bănăţean, cu inimă şi suflet mare, Alexandru Lupu, fost colonel, apoi general în armata imperială, și care trăia ca pensionar la Viena, a inițiat organizarea unei „Colonii Române” la Viena.

1902: A fost înființat Clubul Român la Viena, creat pe baza une comunități bisericești existente deja din secolul trecut.

1906: Românii au închiriat o locuinţă, în Palatul Dietrichstein – 1, Löwelstrasse 8 – unde s-a amenajat o capelă, care se foloseşte şi astăzi.

1967: Parohia Ortodoxă Română „La Sfânta Înviere” din Viena a fost recunoscută drept Corporație de drept public prin legea privind Ortodoxia (Orthodoxengesetz), celelalte parohii românești fiind recunoscute pe plan juridic ca filiale ale acestei prime comunități.

1993: A fost înființată Mitropolia Germaniei și Europei Centrale, strămoașa Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

1998: Printr-o rezoluţie a Adunării eparhiale, Biserica Ortodoxă Română din Austria s-a organizat ca Vicariat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Germania, Austria şi Luxemburg, iar Păritnele Nicolae Dura a fost ales vicar.

2008: În cadrul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a fost înființată, ca eparhie sufragană, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

2009: Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Austria. Preafericirea Sa a sfințit bisericile „La Sfânta Înviere” din Viena și „Sfinții Arhangheli” din Salzburg. Vizita a constituit și un prilej de reînnoire a bunelor relații cu Biserica Romano-Catolică din Austria.

2017-2020: A crescut masiv numărul de cetățeni români în Austria, de la aproximativ 80.000 la 125.000, exceptând pe cei care au obținut cetățenia țării-gazde și care nu mai sunt incluși în statistici.


Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Virgil Cândea, Biserica trăită departe. Viaţa religiosă a românilor din Austria, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti 2005; „Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Istoric şi perspective (1994-2021)” (document în lucru la Centrul Eparhial Nürnberg); Mitropolia-ro.de; Rumkirche.at

Vezi și:

Foto credit: Rumkirche.at (Parohia „La Sfânta Înviere” din Viena, Paști, 2018)

Comentarii Facebook


Știri recente