Factbox: NEPSIS, frăția care unește în numele trezviei tinerii români din diaspora

Organizațiile de tineret ortodox român de peste hotare sunt mai puțin cunoscute în țară, deși ele reprezintă adesea inimile parohiilor din diaspora.

Numele generic al asociațiilor și grupărilor de tineret din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) este NEPSIS, cuvânt care provine din limba greacă și înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”.

Tinerii „neptici” sunt implicați intens în activitățile de la parohiile dar colaborează și între filiale, fie prin intermediul tehnologiei, fie direct, la acțiuni sociale, conferințe și activități duhovnicești sau pur recreative. De asemenea, ei se reunesc anual la Congresul NEPSIS.

Vă prezentăm acestă organizație, amintind că 2022 poate fi considerat anul NEPSIS din două motive. În primul rând trezvia – nepsis este un concept legat de isihasm, iar Patriarhia Română a declarat 2022 ca „An omagial al rugăciunii” și „An comemorativ al sfinților isihaști”. În al doilea rând, pentru că anul 2022 a fost desemnat de Comisia Europeană drept „Anul European al Tineretului”.

NEPSIS

Asociația tinerilor ortodocși NEPSIS s-a constituit inițial în data de 13 noiembrie 1999, în Paris, la inițiativa Arhiepiscopului (actualmente Mitropolit) Iosif Pop. Nepsis Italia apare câțiva ani mai târziu, în 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea Episcopului Siluan.

Alte asociații, grupări sau frății / fraternități NEPSIS au luat ființă ulterior în diferitele țări, oraşe sau parohii din Europa Occidentală și Meridională, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.

Sub aspect practic și administrativ, NEPSIS se constituie într-o «frăție» sau «fraternitate», mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei și Episcopia Spaniei și Portugaliei), și apoi local, în fiecare țară, regiune, oraș sau parohie.

Centrele principale NEPSIS sunt legate, în general, de structura eparhiilor, dar și în funcție de țară sau regiune geografică. Prezența NEPSIS este semnalată, pe site-ul oficial al frăției, în: Franța, Italia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Portugalia.

Federaţia este menită să creeze o coerență a grupărilor NEPSIS din Europa Occidentală și Meridională, și este cea care organizează congresele anuale.

Sursă foto: Facebook / NEPSIS

Pentru mai multe detalii despre organizare și date de contact din NEPSIS, accesează site-ul oficial al organizației.

Citește și Ce au spus tinerii din Nepsis de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

Foto credit: Nepsis Elveția

Comentarii Facebook


Știri recente